Коалиционната сага с това кой ще влезе в Съвета за

...
Коалиционната сага с това кой ще влезе в Съвета за
Коментари Харесай

Управляващите прекрояват СЕМ преди избора на шеф на БНТ

Коалиционната сага с това кой ще влезе в Съвета за електронни медии (СЕМ) и ще избере след това нов общоприет шеф на Българската национална телевизия (БНТ) надалеч не е завършила, въпреки предходната седмица да изглеждаше по този начин. Управляващите готвят законово изменение, с което съставът на медийния регулатор ще се разшири с още двама души и по този начин окомплектован възобновеният Съвет за електронни медии ще избере новия титуляр на публичната медия, научи Клуб Z. С други думи - обединението може да " издигне " единна кандидатура за началник на Българска национална телевизия, без да зависи от президента или опозицията.

Имам човек в Съвет за електронни медии

Според първичния проект изборът на титуляр на малкия екран трябваше да направи съветът в 5-членен състав (какъвто е в момента) след възможния избор на Симона Велева и Пролет Велкова за нови членове. Двете дами би трябвало да бъдат изслушани по-късно през днешния ден от медийната комисия в Народното събрание, като първата е предложение на " Продължаваме прояната ", а втората - на " Демократична България ".

От " ИТН ", които в началото бяха предложили Мартин Карбовски, отказал се в следствие поради отрицателната социална реакция, взеха решение да не предлагат различен на негово място. Българска социалистическа партия също не излъчи лице и по този начин сметката в Съвет за електронни медии наподобява все още по следния метод: Политическа партия има собствен човек, Демократична България има собствен човек, президентът има двама - откакто предходната година той назначи Соня Момчилова (избрана през днешния ден за председател), а в този момент му следва да издаде декрет и за втората своя квота. ГЕРБ също има собствен човек - в лицето на Галина Георгиева, определена през 2019 година по предложение на ръководещите тогава с гласовете и на Движение за права и свободи.

Защо " сметката " е значима? Защото обществена загадка е, че в общия случай членовете на самостоятелния другояче регулатор остават лоялни на тези политически сили, изпратили ги там, и посредством тях въпросните политически сили избират шефовете на публичните медии. Във фокуса на вниманието нормално е Българска национална телевизия, а сегашният й шеф Емил Кошлуков бе нападнат още от служебния министър на културата Велислав Минеков с обвинявания, че служи на някогашните ръководещи от ГЕРБ. Такива обвинявания Кошлуков търпи и в този момент - изключително остро от ръководителя на медийната комисия в Народното събрание Тошко Йорданов ( " ИТН " ), който даже поде самодейност за предварителното му премахване от поста.

В ръководещата коалиция още преди няколко месеца се породи напрежение към избора на двамата нови членове на Съвет за електронни медии, като опасенията и на Политическа партия, и на Българска социалистическа партия и на Демократична България бяха, че от партията на Слави Трифонов желаят да " завладяват " регулатора, с цел да изберат непосредствен до Има Такъв Народ претендент за началник на малкия екран. Още тогава се спрегнаха имената на Камен Воденичаров и Крум Савов. Тези опасения като да изостанаха предходната седмица, когато течаха номинациите за парламентарните две квоти - заради обстоятелството, че Има Такъв Народ се отхвърли да издига лица за позициите след отхвърли на Карбовски.

Така ръководещите обаче се озоваха в обстановката да би трябвало да се " схващат " с президента и неговите две квоти, или пък с члена на Съвет за електронни медии на ГЕРБ Георгиева, с цел да обезпечат болшинство от най-малко 3 гласа, нужни за избора на общоприет шеф на Българска национална телевизия.

Сега обаче с готвените промени в Закона за радиото и малкия екран се планува Съвет за електронни медии да стане 7-членен орган, като се планува планът да бъде импортиран в незабавен порядък, преди избора на нов общоприет шеф. Предлага се обаче двамата нови членове да се предлагат от професионалните организации в медийния бранш. Което не пречи да бъдат номинирани и лица, минаващи за близки до партията на Трифонов и до левицата, с цел да имат и те " квоти ".

И сметката към този момент демонстрира, че четиримата съдружни сътрудници ще имат по един член в медийния регулатор, президентът двама (Като импровизирано се приказва, че следва той да издаде декрет за някогашния червен народен представител, представител на служебните държавни управления, в този момент парламентарен секретар на президента - Антон Кутев), а някогашните ръководещи, както стана ясно - един.

Така на процедура съдружните сътрудници могат без помощ от президента или от опозицията да " изберат " (неофициално) нов общоприет шеф, като с изключение на Камен Воденичаров и Крум Савов, за поста се спрягат още имената на Асен Григоров (близък до ПП) и Венелин Петков (близък до ДБ).

По информация на Клуб Z в обединението не са се обединили към едно от тези спрягани имена, което е на път да прерасне в ново напрежение сред сътрудниците. Разбрали са се обаче, с цел да няма обществени дрязги по образеца на сагата " Българска народна банка ", кадровите решения да се разискват авансово в обединението и по този начин в случай че и една от съставляващите я партии наложи несъгласие, то проектокандидатът да бъде отдръпнат още на ранен стадий.

Иначе на 27 април изтичат мандатите на досегашната председателка Бетина Жотева (президентска квота - в тази ситуация назначена от Росен Плевнелиев) и на София Владимирова и Розита Еленова (квота на Народното събрание). Изборът на Народното събрание за неговата квота би трябвало да се състои на 3 май. До 27 април пък президентът би трябвало да издаде декрет за своето попълнение. Най-късно до 5 май регулаторът би трябвало да отвори процедурата по желание на нов общоприет шеф, защото мандатът на настоящия изтича на 5 юли. Датата на отваряне на процедурата не е закрепена, само че е признато като процедура, че състезанието лишава към два месеца - поради подаване на документи, излизане от компании, премахване на неточности, чувания на претендентите и прочие
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР