Коалициите на - (ПП-ДБ) и -СДС с изравнени

...
Коалициите на  -  (ПП-ДБ) и -СДС с изравнени
Коментари Харесай

Проучване: Равен шанс за ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ на върха, възможни обрати в последните 10 дни


Коалициите на " - " (ПП-ДБ) и -СДС с изравнени сили в битката за първото място. Последните 10 дни на акцията биха могли да трансформират всичко.

Това са изводите от национално представително проучване на социологическата организация " Насока " по поръчка на " Булевард България ", извършено измежду 1200 пълнолетни жители у нас сред 7 и 14 март 2023 година

Изходът от този дуел ще се реши от способността на двете обединения да активизират запаса си от гласоподаватели, които към момента се двоумят дали да гласоподават на 2 април и кого да поддържат.

6 партии в 49-ото Народно заседание

Според изследването 6 партии ще влязат в 49-ия парламент. За -СДС биха дали своят вот 24,8%, а за ПП-ДБ – 24,1%.

71% от показалите, че ще гласоподават за -СДС декларират, че вероятността да го създадат е 100%, до момента в който измежду електората на ПП-ДБ този дял възлиза на 68%, показват социолозите от „ Насока “.

и " " си поделят трето и четвърто място със подобен дял на поддръжка – надлежно 13,2% и 12,2%.

е застрашена да записва най-ниския си резултат на парламентарни избори за последните 33 години. Нивото на поддръжка измежду твърдо решилите да гласоподават пада до 6,2% спрямо малко над 9% на вота през октомври 2022 година

" " е последната мощ с капацитет да прескочи 4-процентната преграда с 4,3%, до момента в който " " и коалиция " Левицата " остават надлежно с 3% и 3,1% поддръжка измежду решилите сигурно да гласоподават.

Снимка: Агенция Насока


Защо последните 10 дни на акцията може да трансформират всичко?

Изследването демонстрира релативно огромен ресурс от гласове на жители, които към момента се двоумят - близо една пета от всички интервюирани. Със сигурност няма да гласоподават към 34% от хората в страната.

10,1% от респондентите дават отговор, че към момента не са решили дали да отидат до урните на 2 април. 9,8% са хората, които споделят, че се двоумят кого да поддържат на изборите.

При толкоз близки резултати за първата и втората политическа мощ, " мачът " може да бъде преобърнат от тези водачи, които съумеят да убедят повече от евентуалните гласоподаватели, че е значимо да гласоподават, показват социолозите.

Снимка: Агенция Насока


Българите нямат съмнения по главните цели на страната

Изследването демонстрира ясно болшинство зад геополитическия и стратегически избор на България към Европейския съюз и НАТО. 65% дават отговор, че утвърждават участието на България в Европейски Съюз, против 24% отрицание и 11% отговори с " нямам мнение ".

49% споделят, че утвърждават участието на България в НАТО - повече от хората, дали отговор негативно (35%). Високото равнище на поддръжка за отбранителния съюз прави усещане на фона на продължаващата втора година военна инвазия на Русия в Украйна.

Снимка: iStock


Кои са допустимите сътрудници за гласоподавателите на и кои за гласоподавателите на ПП-ДБ?

Избирателите на заявяват подготвеност да позволен като евентуален сътрудник в ново постоянно държавно управление. Отговорите очевидно демонстрират рестриктивните мерки, които гласоподавателите на ПП-ДБ виждат след изборите на 2 април. и " " се оказват единствените групи с късмет да минат бариерата, които гласоподавателите на обединението припознават като вероятни сътрудници, и то с доста огромни запаси във връзка с социалистите.

Снимка: Агенция Насока


, Държавно стопанско предприятие и " " са с толкоз високо съмнение измежду гласоподавателите на ПП-ДБ, че партньорство с тях е невероятно. Все отново прави усещане, че толерантността на ПП-ДБ по отношение на е малко по-голяма от мнението на гласоподавателите на за обединението.

Общественото мнение в България продължава да счита за недопустим участник сътрудник в ръководството. " " се оказва и с най-вече отворени валенции за съдружни формати.

Снимка: Агенция Насока


Избирателна интензивност

Декларираната подготвеност за гласоподаване на 2 април все още на проучването е към 46% измежду гласоподавателите, живеещи в България. Очакванията са до урните да отидат към 2,7 млн. души, което е малко повече спрямо последните предварителни парламентарни избори през октомври 2022 година

Резултатите демонстрират, че досега акцията не покачва нито желанието за присъединяване в изборите, нито подкрепя значително избора на българите за кого да гласоподават. Едва 4% от интервюираните са трансформирали решението си за кого да гласоподават от началото на акцията до момента.

Снимка: Агенция Насока


17,4% от решилите да гласоподават към момента се двоумят сред две или повече партии. Най-често гласоподавателите са раздвоени сред поддръжка за партията, за която са дали своят вот на предходните избори и друга политическа мощ.

74% от гласувалите за -СДС на предходните избори показват, че и на идния избор още веднъж ще гласоподават за тази коалиция. 65,7% от гласувалите преди пет месеца за „ “ и 75,5% от някогашните гласоподаватели на „ “ на идния избор ще гласоподават за новото обединяване ПП-ДБ. Новосформираната коалиция ПП-ДБ притегля гласове и от някогашните гласоподаватели на Има Такъв Народ, както и от останалите по-малки обединения от така наречен „ партии на митинга “.

Хартиена бюлетина или машина?

24% споделят, че имат желание да гласоподават с хартиена бюлетина на 2 април, до момента в който 64% избират да го създадат с машина.

Единствено при гласоподавателите на се вижда очевидно болшинство в интерес на остарелия способ на гласоподаване. Симпатизантите на се оказват разграничени на половина по желанията към технологията на вота, до момента в който тези на очевидно имат по-голяма податливост да гласоподават с машини.

Снимка: Агенция Насока


Данните са от национално представително проучване на социологическата организация " Насока " по поръчка на " ", извършено измежду 1200 пълнолетни жители у нас сред 7 и 14 март 2023 година
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР