КНСБ започва утре протестна акция с искане за увеличение на

...
КНСБ започва утре протестна акция с искане за увеличение на
Коментари Харесай

КНСБ започва утре протестна акция

КНСБ стартира на следващия ден протестна акция с искане за нарастване на минималната работна заплата и на приходите на работещите в бюджетния бранш. За задачата в 8.00 часа конфедерацията ще разположи синдикална протестна палатка наоколо до служебния вход на Народното събрание. Акцията стартира в деня, в който изтича срокът за оферти за актуализация на бюджет 2022 година, и ще продължи до приемане на настояванията на КНСБ по него, оповестиха уредниците.

Конфедерацията упорства за:

РЪСТ НА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА ОТ 710 НА 760 лева

Инфлацията към този момент обезцени повишаването на минималната заплата и хората навсякъде губят покупателна дарба в продължение към този момент на една година. Личната инфлация е доста по-голяма от междинната за страната. В момента на минимална заплата работят над 500 хиляди души, като нарастването ѝ до 760 лева ще компенсира най-малко общото повишаване на инфлацията и ще увеличи адекватността на МРЗ.

РЪСТ НА РАБОТНИТЕ ЗАПЛАТИ ЗА РАБОТНИЦИТЕ И СЛУЖИТЕЛИТЕ В БЮДЖЕТНАТА СФЕРА С МИНИМУМ 15%, А НА " РАБОТЕЩИТЕ НА ТЕРЕН " С 20%.

В актуализацията на бюджета не са планувани още веднъж никакви средства за растеж на заплатите във значими публични сфери като културни институти, читалища, домове за обществени услуги, изпълнителни организации, Селскостопанска академия, Изпълнителна организация " Борба с градушките " и доста други. Заплатата на тези хора набъбна с 0 %, до момента в който възнагражденията в частния бранш се усилиха приблизително с 11 на 100.

Ръстът, за който КНСБ упорства, ще разреши да бъде обезщетено, въпреки и отчасти, повишаването на цените в следствие от ускоряването на инфлацията.

Исканията по тези две точки могат да се осъществят чрез по-високите доходи, които се чака да се съберат на база корекцията за растежа на Брутният вътрешен продукт в бюджета и високите инфлационни нива, които отчитаме. Според КНСБ приходите сега са доста подценени, като това се обрисува като наклонност през последните години. Необходимите средства за този растеж на заплатите са към 800 млн. лева, а предстоящите спомагателни доходи при тази преразпределителна роля на страната са няколко пъти повече. По този метод няма да се наруши и плануваното бюджетно салдо в размер на 4,1% от Брутният вътрешен продукт.

ПО-ВИСОКА ПОДКРЕПА ЗА СЕМЕЙСТВА С ДЕЦА

КНСБ предлага нарастване на размера на данъчното облекчение за деца от 4500 на 7500 лева годишна данъчна основа за едно дете и от 9000 на 15 хиляди лева за семейство с две деца. Това ще подкрепи домакинските бюджети на фамилии с едно дете в размер на 750 лева годишно и на фамилии с две – в размер на 1500 лева
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР