КНСБ започва протестна акция с искане за увеличение на минималната

...
КНСБ започва протестна акция с искане за увеличение на минималната
Коментари Харесай

КНСБ на протест пред парламента докато минималната заплата не стане 760 лв.

КНСБ стартира протестна акция с искане за нарастване на минималната работна заплата и на приходите на работещите в бюджетния бранш.

За задачата в 8.00 часа на 23 юни конфедерацията ще разположи синдикална протестна палатка наоколо до служебния вход на Народното събрание. Акцията стартира в деня, в който изтича срокът за оферти за актуализация на бюджет 2022 година и ще продължи до приемане на настояванията на КНСБ по него.

Конфедерацията упорства за растеж на минималната заплата от 710 на 760 лв.. Друго искане е растеж на работните заплати за служащите и чиновниците в бюджетната сфера с най-малко 15%, а на „ работещите на терен “ с 20%.

„ Инфлацията обезцени труда на хиляди работещи. Те не са спрели работа и извършват правилно и съгласно всички условия своите отговорности. Искаме работещите да могат да си купят най-малко същите артикули и услуги, които са могли и предходната година по това време. Сега това е невероятно ”, споделят от КНСБ. Според тях този растеж ще разреши да бъде обезщетено, въпреки и отчасти, повишаването на цените в следствие от ускоряването на инфлацията.

Друго главно искане на синдикатите е по-висока поддръжка за фамилии с деца.

„ Предлагаме нарастване на размера на данъчното облекчение за деца от 4500 на 7500 лева годишна данъчна основа за едно дете и от 9000 на 15 хиляди лева за семейство с две деца. Това ще подкрепи домакинските бюджети на фамилии с едно дете в размер на 750 лева годишно и на фамилии с две – в размер на 1500 лева ”, споделят от КНСБ.

Те упорстват и за преструктуриране на разноските по бюджета, с цел да се захранят перата, свързани със общественото подкрепяне.

КНСБ упорства страната да насочи спомагателен запас от 1,5 мрд.лв., с цел да се разшири обсегът на хората, нуждаещи се от поддръжка в сложната обществена конюнктура.

Средствата могат да бъдат обезпечени от мощно надценената финансова стратегия, която сега е в размер на 8,2 милиарда лева Считаме че няма по какъв начин да осъществяваме капиталови планове на такава стойност до края на годината и по традиция финансовите разноски няма да се изпълнят.

С оглед на подцененото ниво на настоящата през 2022 година линия на беднотия ще предложим обединен аршин за достъп до помощи за отопление (независимо от метода на отопление) да се даде на всички лица, които са с приход до 150 на 100 от линията на беднотия от 413 лева, или с приход до 620 лева

Към митинга ще се причислят представители на федерациите към КНСБ от всички бюджетни браншове. Протестиращите ще упорстват да се срещнат персонално с всеки един от народните представители, с цел да връчат настояванията на КНСБ за актуализацията на Бюджет 2022 г. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР