КНСБ ще поиска през следващата година да има 20 %

...
КНСБ ще поиска през следващата година да има 20 %
Коментари Харесай

КНСБ: По 20% за всички на първа линия, чиито заплати не са увеличени

КНСБ ще изиска през идната година да има 20 % нарастване на заплатите в тези бюджетни системи, в които чиновниците не са получили нарастване през последните месеци за работата си на " първа линия " в изискванията на коронавирусна пандемия. Това съобщи в Пловдив президентът на синдиката Пламен Димитров. Той добави, че Синдикатът стартира поредност от срещи с общините, на които ще бъдат разисквани заплатите на хората от общинските предприятия. Въпросът ще бъде разискван на Общински тристранен съвет, диалог ще има и със Сдружението на общините в България, сподели още Димитров.

Той акцентира, че по общини работещите в сходни структури остават с доста по-ниски приходи и това би трябвало да се поправя.

Пламен Димитров акцентира, че хората по места недоволстват поради изоставането на заплатите и даде за образец стартиралата подписка на работещите в Домашния обществен патронаж в Пловдив:

" Разликите в заплатите стават много съществени и хората разбираемо желаят нарастване на заплатите незабавно, плюс това общинските предприятия също би трябвало да получат своето нарастване за идната година. Ние и за тях желаеме 20-ина % ", уточни Димитров.

Според него това ще рефлектира отрицателно върху всички действия финансирани от общинския бюджет и, с цел да има такова, общините би трябвало да го заложат в бюджетите си за идната година.

Димитров сподели още, че е получил и подписка от всички, които работят в домашния обществен патронаж в Пловдив с искане за 15 на 100 нарастване на заплати им. Той добави, че ситуацията е същото и в другите общини, и като съпостави възнагражденията с браншовете, където към този момент имаше нарастване, уточни, че разликите стават много огромни.

Относно пенсиите Димитров сподели, че би трябвало да има " уравновесен метод за нарастване, диференцирано и еднократно от 1 януари 2021 година, а не с по 50 лв. на калпак ". Той напомни настояването, а точно - нарастване на минималните пенсии с 20 на 100, на тези сред 300 лв. и прага на беднотия с 10 % и всички останали с по 5 на 100, като дружно с това да има и нарастване на оптималната пенсия с 240 лв. и тя да стигне 1440 лв.. По предварителните сметки всичко това ще коства на държавния бюджет над 1 200 милиона лв., само че това по думите му е пътят, по който стабилно би трябвало да бъдат увеличени пенсиите еднократно.

Пламен Димитров организира в Пловдив и региона поредност от срещи, измежду които с управлението на ВМЗ, община Пловдив, Медицинския университет и ВиК-Пловдив.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР