КНСБ се обяви против внесените промени в Закона за публичните

...
КНСБ се обяви против внесените промени в Закона за публичните
Коментари Харесай

КНСБ е против тавана от 12 заплати при пенсиониране на държавни служители

КНСБ се разгласи срещу импортираните промени в Закона за обществените предприятия, с които се вкарва " таван " от 12 заплати при пенсиониране на работещите в държавните компании. Вносители на текстовете са депутати от " Продължаваме промяната-Демократична България ", оповестява БНР.

Синдикатът изпрати особено мнение до ръководителя на парламентарната обществена комисия Деница Сачева, в което се показва, че слагането на горна граница на компенсацията при пенсиониране в обществените предприятия е офанзива против груповото трудово договаряне. 

Как се изплаща неизползваният отпуск при пенсиониране

Според Кодекса на труда при преустановяване на трудовото правно отношение заради придобиване на право на пенсия работодателят изплаща компенсации съгласно трудовия стаж в предприятието, които в общия случай са две брутни заплати, а при стаж повече от 10 години през последните 20 години при еднакъв шеф компенсацията е шест заплати. Тези компенсации обаче са минимални и може да бъдат планувани и по-големи размери в акт на Министерския съвет или в групов трудов контракт. 

В претекстовете на вносителите се показва, че има случаи, в които те доближават големи суми до 20-30 заплати, и дават образец с предприятието " Ръководство на въздушното придвижване ".

 istock istock
От КНСБ подчертават, че това предприятие е специфична конструкция, със строго избрани и характерни цели и задания, която не е комерсиално сдружение. И че сигурността на гражданското въздухоплаване и сигурността на полетите е главен приоритет на Европейския съюз, за което се отделят съответните средства. 

Синдикалистите заявяват, че няма да позволен депутати или други политици да се пробват да лимитират фундаменталното конституционно и интернационално прието право на работещите да се договарят с техния шеф групово за изискванията, в които работят, заплащането, както и всички режими на компенсации за техния труд или сигурността им. 

За повече финансови вести и други потребни препоръки, по отношение на персоналните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, с цел да не пропуснете нищо забавно от Pariteni.bg
По тематаУсловия за ранно пенсиониране на учителите пенсиониране чиновници заплати шеф обезщетение трудов контракт профсъюз таван държавни компании КНСБ .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->  
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР