КНСБ публикува на страницата си позицията на Международната конфедерация на

...
КНСБ публикува на страницата си позицията на Международната конфедерация на
Коментари Харесай

Синдикалните членове в предприятията печелят между 10 и 25 % повече от работниците, които не членуват в синдикати

КНСБ разгласява на страницата си позицията на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП), в която се споделя: “Време е за нарастване на заплатите ", с цел да се понижи големият напън върху работещите хора и техните семейства, дължащ се на инфлацията, провокирана от корпоративното печалбарство.

Делът на международното благосъстояние, който отива за заплати, е намалял с 13% през последните 40 години, макар че международната стопанска система се е нараснала четири пъти. Това се дължи значително на намаляващата синдикална компактност, породена от дълготрайното нарушение на правата на служащите, разказано в детайли в Глобалния показател на МКП по отношение на правата.

Работниците все по-често са принудени да подхващат протестни дейности, защото работодателите извличат облаги за себе си и за акционерите си, отказвайки даже скромни претенции за нарастване на заплатите.

Вместо да поддържат работещите и лицата на тяхна прехрана, доста държавни управления застават на страната на работодателите и поддържат действителната стойност на заплатите на толкоз ниски равнища, че фамилиите се борят за оцеляване. През предходната година правото на стачка беше нарушено в девет от всеки 10 страни.

Новият обществен контракт

Изпълняващият длъжността Генерален секретар на МКП Люк Триангъл съобщи:

“Заплатите заемат централно място в Новия обществен контракт и са в основата на устойчивите и обективни стопански системи. Много работодатели отхвърлят да споделят благосъстоянието си с служащите, които създават стоките и дават услугите генериращи благосъстояние, а при рекордно високите равнища на отбягване на корпоративни налози и укриване на налози, общественият бранш също е лишен от ресурсите, от които се нуждае, с цел да обезпечи почтени равнища на възнаграждение.

Когато работодателите потискат заплатите, държавните управления би трябвало да се намесят, като подсигуряват правата на синдикатите за образуване и групово договаряне, както и минимални заплати за прехрана, заплати избрани със закон или контрактувани посредством договаряния. Около 20% от работещите в формалната стопанска система в света зависят от минималната работна заплата.

Централните банки също би трябвало да излязат отвън рамките на остарелия и опроверган метод на задържане на заплатите, с цел да се преодолее инфлацията. Доказано е, че корпоративната лакомия и печалбарство са тласнали цените нагоре. Миналата година 722 корпорации са прибрали 1 трилион щатски $ непредвидени облаги, до момента в който действителното възнаграждение на един милиард служащи е намаляло със 746 милиарда щатски $. "

Синдикалните членове печелят сред 10 и 25 % повече от служащите, които не членуват в синдикати. И въпреки че на работните места, където има синдикати, тази надбавка може да е по-ниска, това е по този начин, тъй като всички служащи, в това число и тези, които не членуват в синдикати, се възползват от контрактуваните от синдикатите ставки на възнаграждение.

Разликата в заплащането на дамите и мъжете, която сега е към 20% в международен мащаб, е доста по-малка там, където работещите дами членуват в синдикати, а в доста случаи е на практика отстранена посредством груповото договаряне.

Синдикатите по света се борят също по този начин против неравенството в заплащането, възнагражденията под минимума и експлоататорските ставки на възнаграждение за мигранти, по-млади служащи и други групи, подложени на дискриминация.

Скорошен отчет на МКП даде директни доказателства за това, че синдикатите са извоювали обилни нараствания на минималната работна заплата.

“Най-добрият, а постоянно и единственият метод служащите да получат почтено възнаграждение е да се причислят към своя профсъюз ", добави Люк Триангъл.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР