КНСБ предупреди за протести на държавни служители, ако се стигне

...
КНСБ предупреди за протести на държавни служители, ако се стигне
Коментари Харесай

СТАВА СТРАШНО! Синдикатите заплашиха с мощни протести заради безпрецедентната чистка на новата власт

КНСБ предизвести за митинги на държавни чиновници, в случай че се стигне до 15% понижаване на администрацията, както предлага съпредседателят на Политическа партия Асен Василев.

Главният икономист на синдиката Любослав Костов предизвести на брифинг, че настояването на някогашния финансов министър, който най-вероятно ще се върне в Министерството на финансите, ще усили шоково безработицата:

„ На първо място - безработицата ще нарасне, в случай че уволним 30 000 държавни чиновници, и, на второ място, ще има митинги. Това мога да ви го подсигурявам, защото при всички положения 30 000 души са сега една пета от общото ниво на безработните в цяла България. Това е шоково повдигане “.

„ Когато Асен Василев за следващ път заприказва за редукция на държавните чиновници и даде за образец служителите на реда, да си спомни, че в тях влизат освен чиновници на Министерство на вътрешните работи, само че и на пожарната и други. 90% от бюджета на Министерство на вътрешните работи отиват единствено за заплати. Да спре популизмът и да спрат да лъжат, че ще понижат още администрацията, тъй като няма накъде “ прикани Ваня Григорова от „ Подкрепа “, а КНСБ я поддържаха.

Иначе бизнесът и синдикатите не реализираха единодушие дали би трябвало да продължи понижената ставка Данък добавена стойност от 9% за заведенията за хранене и хотелите по време на днешната тристранка. Намалената ставка бе призната предходната година, в резултат на ковид.

От АИКБ поддържаха понижената ставка да се резервира за книгите, с цел да се насърчи четенето. От БСК предложиха при храните и безалкохолните питиета също да бъдат с по-нисък Данък добавена стойност.

По думите на зам.-министъра на финансите Людмила Петкова обаче това би коствало на бюджета 1 250 000 000 лв.. КНСБ и КТ „ Подкрепа” обаче показаха своето неодобрение във връзка с предложенията. Според Любомир Костов от КНСБ бизнесът може да бъде подпомаган през разноските, само че не и през приходите на бюджета.

Именно заради тази причина от Конфедерацията оферират обща ставка в размер на 15 на 100. От „ Подкрепа” пък дефинираха намаляването на Данък добавена стойност за заведенията за хранене като „ подарък, изработен през данъчната система “.

КНСБ предложи нарастване на корпоративния налог на 15% за той да бъде трансфорат в налог облага, от КТ „ Подкрепа “ пък желаеха корпоративният налог да бъде повишен на 15 на 100, защото по този метод страната ще има повече средства за обществени разноски и ограничения в поддръжка на засегнатите от пандемията браншове.

От АИКБ направиха предложение енергийната помощ за бизнеса за месеците октомври и ноември да бъде увеличена от 110 на 190 лв. на мегаватчас (три четвърти от свръхцената за ноември), като бъде продължена и през месец декември.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР