КНСБ предупреди, че около средата на май ще е първият

...
КНСБ предупреди, че около средата на май ще е първият
Коментари Харесай

КНСБ предупреди: Изправени сме пред криза с водата

КНСБ предизвести, че към средата на май ще е първият техен митинг и той ще е във ВиК бранша.

„ Заради цената на тока, бавната отплата и мизерните заплати, които са към минималната, има към този момент десетина ВиК сдружения, без нито един ВиК инженер, тъй като никой не желае да работи за тези заплати”, съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров в предаването „ Офанзива” по Novanews. „ Има заплаха да се надигнем пред сериозна драма с водата. Първо дали ще я има и второ на каква цена ще я имаме”, разяснява още той.

По думите му нарастване на водата ще има и то би трябвало да е с 20-25%, другояче сдруженията ще банкрутират.

„ Това е 50 стотинки на кубик, т.е. 2,5 лв. ще стане кубикът”, изясни синдикалистът.

Той разяснява и концепцията на Българска социалистическа партия за заледяване на цените на газа и вдишване на разликата от страна на бюджета.

„ Предпочитам да приказваме за обезщетителни механизми. С цената на ел.енергията имахме нещо сходно – замразихме цената и над него се плащаше 250 лв., а сега цялата разлика на бизнеса се заплаща. Нещо сходно би трябвало да бъде направено и за газа. Не ми харесва думата заледяване. Но, да, би трябвало да има механизъм, който да даде твърда, ясна, прогнозируема цена на газа за бизнеса и над нея да има механизъм за отплата. Да, това би било възможно”, съобщи Димитров.

Синдикатите ще поддържат настояванията на работодателите. „ Логично е да ги подкрепим, това е непредвиден потрес за бизнеса. Това не са пазарни шокове, бюджетът би трябвало да подкрепи стопанската система като цяло и заетостта”, съобщи Пламен Димитров. „ Компенсациите би трябвало да бъдат сметнати. 25 000 компании работят на газ или го употребяват като суровина. Има няколко извънредно подвластни компании, те към този момент са на колене”, сподели Пламен Димитров.

Според него има пари за обезщетенията. „ Инфлацията наближава 15-16%, това вкарва повече пари в бюджета. Според мен до 3-4-5 милиарда лв. повече ще влязат в бюджета единствено поради инфлацията”, сподели Пламен Димитров.

„ Всеки върви в магазина и вижда, че персоналната инфлация е надалеч по-висока. Ръстът в потребителската кошница е сред 19 и 24%, като при някои артикули са повече – 27%. 42-42% повишаване на бензин и дизели на годишна база и не престават да се усилват. Инфлацията би трябвало да бъде обезщетена и за компаниите, и за хората. Това би трябвало да стане с нарастване на минималната работна заплата. Тя да е най-малко 760 лв.. Фирмите би трябвало да вдигнат заплатите”, съобщи Пламен Димитров.

Той изясни, че три от четирите партии в обединението желаят необлагаем най-малко, т.е. това е допустимо да стане.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР