КНСБ остава на твърдата си позиция за приемането на еврото

...
КНСБ остава на твърдата си позиция за приемането на еврото
Коментари Харесай

КНСБ твърдо застава зад приемането на еврото у нас

КНСБ остава на твърдата си позиция за приемането на еврото у нас от началото на 2024 година, потвърди ръководителят на работническия профсъюз Пламен Димитров на  дискусия, отдадена на приемането на единната европейска валута.

" КНСБ има ясна позиция за еврозоната, тя не е променяна от 20 години. Ние сме уверени последователи на влизането в еврозоната. Организираме този конгрес, тъй като би трябвало да бъдат изказани всички гледни точки ", означи синдикалистът.

От КНСБ изнесоха данни, съгласно които толкоз обсъжданата инфлация в Хърватия в действителност е незначителна. Основен мотив на синдиката да поддържа единната валута е, че именно влизането в еврозоната ще е мощен мотор за повишението на приходите и пенсиите, за което свидетелства статистиката.

В отговор ръководителят на инициативния комитет за референдума за еврото Виктор Папазов напомни, че отводът от националната валута е отвод от народен суверенитет.

" Който ви каже нещо друго, ви лъже. Нали непрекъснато ви проглушават ушите, че демокрацията е власт на народа. Е, за такова значимо нещо трябва да бъде питан народът ", акцентира Папазов.
За финансиста Любомир Дацов главният въпрос е накъде вървим, какво ни дефинира като народ, като общественост. " Технически - в региона на финансите всичко се мери като риск, няма по какъв начин с по-нисък риск да няма по-ниски лихви по заемите, повече вложения. Цялата акция срещу еврото се опира на страховете на хората, че ще има инфлация и ще обеднеят ", разяснява на собствен ред Любомир Дацов.
Традиционно и работодателите акцентираха изгодите от еврото в чисто стопански проект.

" Ако имаме сантимент към българския лев със 140-годишна история, какво да кажем за немската марка, която бе една от най-силните валути в международен проект, преди Германия да одобри еврото ", посочи Добрин Иванов от АИКБ.

Организационният секретар на " Възраждане " Деян Николов уточни, че в момента светът е на прага на световна рецесия.

" Затова точно в този миг би трябвало да си зададем въпроса - какво следва и ще стане ли България по-богата от приемането на еврото ", попита реторично Николов. По думите му задачата на инициативния комитет за провеждането на референдума е да събере най-малко 500-600 хиляди подписа, а към момента са събрани над 201 хиляди.

" Целим се към най-малко 400 хиляди годни, мисля, че ще съберем най-малко 500-600 хиляди ", съобщи след края на форума Виктор Папазов от инициативния кометет.

За КНСБ, обаче, икономическите и обществените причини натежават в интерес на еврото.

" На макрониво причините са едно, само че е реалност, че когато страните влизат в еврозоната, при тях конвергенцията се форсира, Брутният вътрешен продукт пораства, оттова порастват и приходите. Данните демонстрират, че и инфлацията е на минимални равнища, под половин %. В разследване на еврото има повече изгоди за хората, за работещите, за работните места. Еврозоната е по-добрият страж на работните места, по-малко работни места се губят, когато си вътре в огромното ", заключи президентът на КНСБ Пламен Димитров.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР