КНСБ организира утре, 31 май, от 10 часа протест пред

...
КНСБ организира утре, 31 май, от 10 часа протест пред
Коментари Харесай

КНСБ протестира, иззеха ѝ имот в Сливен

КНСБ провежда на следващия ден, 31 май, от 10 часа митинг пред Областната администрация на Сливен след подхванати през днешния ден дейности за незаконосъобразно изземване на парцел, употребен от Регионалния съвет на конфедерацията в града.

На 28 април регионалният шеф на Сливен издава заповед № РД-11-18-001/28.04.2022 година за изземване на постройка, находяща се на ул. „ Столипин “ № 5. Тя е исторически обвързвана с КНСБ като приемник на Българските професионални съюзи и е дарена от доктор Камбосев за „ Дом на културата на здравния служащ с н.а. № 123 т. II от 1985 година

Впоследствие, без да бъдат зачетени приносът на синдиката и волята на донора, както и мнението на интернационалната синдикална общественост, парцелите са отнети незаслужено със Закона за имуществото на Българската комунистическа партия, Българския аграрни национален съюз, Отечествения фронт, Димитровския комунистически юношески съюз, Съюза на дейните борци срещу фашизма и капитализма и Българските професионални съюзи (ЗИПО).

Издаването на тази заповед е опит да се наруши синдикалната активност в България. КНСБ е най-голямата организация в страната с над 270 хиляди и е със 100-годишна история. Призната е за организация на служащите и чиновниците на национално ниво с Решение на Министерски съвет № 19 от 14.01.2021 година В качеството ни на обществен сътрудник, според чл.2 и 3 от КТ, постоянно сме защитавали правата освен на нашите профсъюзни членове, а и на всички жители в България.

Издадената заповед е постановена при значително нарушение на императивни разпореждания на материалния и процесуалния закон.

КНСБ употребява парцели в област Сливен на съображение на специфичните императивни разпореждания на чл.2 от ЗИПО (Обн., Дъждовни води, бр. 105 от 19.12.1991 година, в действие от 19.12.1991 година, изм., бр. 30 от 11.04.2006 година, в действие от 12.07.2006 г.) във вр.с Решение на Министерски съвет №92/18.03.1993 година и на съображение чл.46 от КТ, според съглашение сред ликвидаторите на „ Софис” АД и КНСБ, одобрено от Министъра на районното развиване и благоустройство през 1999 година, допълнено през 2000 година по силата на властническото волеизявление на Министъра на районното развиване, в чиито пълномощия са ръководството и разпореждането с недвижимите парцели на „ Софис”, делегирани му с Решение на Министерски съвет № 69 от 01.09.1997 година

Подчертаваме, че парцелите са предоставени на КНСБ в осъществяване на нормативното обвързване на страната да подкрепя активността на синдикалните организации. Въпреки това, погрешно административният орган е стимулирал заповедта си с липса на правно съображение.

Друга причина, изтъкната в заповедта, е осъществяването на друга активност в пространствата.

Същите са построени, предоставени и се употребяват с предопределение за клуб на синдикалиста за осъществяване на синдикални мероприятия, образования, договаряния за Колективни трудови контракти, разширени съвещания на териториалните структури на организацията, за тържествени празнувания, награждавания и други мероприятия, свързани с двустранния и тристранния разговор на локално равнище.

В пространствата се организират и мероприятия за набиране на средства за благотворителни начинания. Такава е националната акция „ Не си самичък “, посредством която над 2500 синдикални членове, минали през борбата с коронавирус, са подкрепени с над 350 хиляди лева

Независимо от тълкуването на Областната администрация, че това е различен тип активност, с което не можем да се съгласим, това не е съображение за отвод да ни бъде възложен парцелът за прилагане.

КНСБ се опълчва остро и акцентира, че изземването на парцелите ще сложи в неспособност да извършват своите синдикални функционалности и нашите съществени членове - Синдиката на българските учители, Федерация на самостоятелните синдикати от държавното ръководство и организации, Федерация на синдикатите в опазването на здравето и други

Искането да предадем парцелите значи цялостно прекратяване на синдикалната активност на територията на област Сливен, което от своя страна значи груба интервенция на Областния шеф в самостоятелната организация на синдикалните членове и нарушаване на утвърдените от Република България Конвенция №87 за свободата на сдружаване и протекция на правото на образуване (1948 г.) и Конвенция № 98 за правото на образуване и на групово преговаряне (1949 г.), както и Конституцията на България и Кодекса на труда.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР