КНСБ не приема предложението на Министерския съвет за определянето на

...
КНСБ не приема предложението на Министерския съвет за определянето на
Коментари Харесай

КНСБ изчисли линията на бедност

КНСБ не приема предлагането на Министерския съвет за определянето на размера на линията на беднотия, която да се усили с 22% и от 2023 година да бъде 504 лева, вместо досегашните 413 лева

В позицията на синдиката се акцентира, че изчисленията се вършат въз основата на остарели данни.

Използвана е линията на беднотия, избрана в проучването EU-SILC за 2021 година, само че то отразява положение от преди 2 година (60% от междинния общ наличен чист приход на еквивалентна единица от 2020 г.), написа в позицията на КНСБ.

" Очевидно е съществуването на прекомерно огромен времеви лаг сред годината на проучване на приходите и годината, към която се ползва линията на беднотия, а в тази ситуация този лаг е от 3 години. От икономическа позиция не излиза наяве какво ниво на ползване обезпечава линията на беднотия, откакто се дефинира въз основата на определено ниво на чистия равностоен приход на едно лице от 2020 година Затова при съществуването на рисково повишаване на цените (каквато е актуалната невиждана криза), е изцяло обективно да се ползва и коректив за индексиране с насъбраната инфлация въз основата на настоящи данни ", приканват от КНСБ.

И пресмятат, че линията на беднотия у нас през 2023 година би трябвало да бъде 541 лева Този размер ще обезпечи растеж с 30,9%.

От синдиката приканват за прецизиране на методиката за установяване на линията на беднотия - да се дефинират минималните потребности, които да подсигуряват обществения най-малко на разположение от домакинство.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР