КНСБ настоява за запазване на пазарния тест при издаване на

...
КНСБ настоява за запазване на пазарния тест при издаване на
Коментари Харесай

КНСБ притеснени да не отворим Европейския трудов пазар за трети страни

КНСБ упорства за опазване на пазарния тест при издаване на синя карта в противоположен случай отваряме европейския трудов пазар за жители на трети страни. Това сигнализира президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на конференция в централата на синдиката.

Стана ясно, че с препоръчаните промени в трудовото законодателство ръководещите се готвят да отстранен пазарния тест , с изключение на за сезонните служащи и за висококвалифицирания личен състав.

 260 млн. лева повече разноски желае КНСБ от държавното управление
260 млн. лева повече разноски желае КНСБ от държавното управление

Синдикатът чака положителни резултати и в културата

По данни на КНСБ 142-ма са получили синя карта за деветте месеца на тази година. По-голяма част от тях учудващо - са спортисти. Изглежда България внася главно спортисти за стопанската система си, установяват от синдиката.

В момента няма пазарен тест единствено за сезонните служащи със претовареност до 90 дни и за 10 единични групи специалности с потвърден дефицит на български квалифицирани фрагменти и заплащане минимум два пъти междинната работна заплата за страната.

От КНСБ показаха данни за сезонната претовареност у нас. Така за 9-те месеца на 2017 година достъп до българския пазар на труд са получили 3 898 души. Миналата година те са били 875. От тези 3898 - сезонни са - 3256 служащи, жители на трети страни . Те са били заети в два съществени бранша - хотелиерство и ресторантьорство.

" Ние не сме съгласни с новото предложение за разширение на сезонната претовареност с включването на сектора строителство. Строителството в България е съвсем целогодишно ", уточни Пламен Димитров. Той посочи, че за деветте месеца на тази година по трите закона, които би трябвало да се извършват, са установени толкоз нарушавания, що се касае за цялата предходна година - 1170.

 Предлагат омекотен режим за приемане на
Предлагат омекотен режим за приемане на " синя карта "

Да отпадне годишното възобновяване на документа, е една от измененията

Президентът на КНСБ бе безапелационен, че синдикатът не поддържа разширението на листата на дейностите , които се дефинират като сезонни и държат те да бъдат непокътнати в този тип, в който са в този момент.

" Пазарният тест за трудовата миграция би трябвало да бъде непокътнат ", безапелационен бе Димитров.

Татяна Джилянова, ръководител на синдиката на КНСБ в бранш туризъм, посочи, че 594 лева е била заплата за първото тримесечие, а за второто 635 лева Тя сигнализира, че желаните 10% за минималните осигурителни прагове не би трябвало да са проблем. По думите й има всеобщо укриване на приходи.

Виждаме, че се афишират публични заплати, даже в Бюрата по труда от 600, 700, 800. Относно нараствания брой работещи от КНСБ предоставиха следните данни: 2 691 са от Украйна, 133 - Молдова, 71 - Турция, 54 - Русия, 23 -Македония. 142 със синя карта на Европейски Съюз - по два режима с пазарен тест и заплата 1,6 от междинната работна. Командированите жители от трети страни - са 174 лица.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР