КНСБ настоява за минимална заплата от 850 лв. и 10%

...
КНСБ настоява за минимална заплата от 850 лв. и 10%
Коментари Харесай

КНСБ настоява за 850 лв. минимална заплата и 10% увеличение на заплатите в бюджетния сектор от 1 юли

КНСБ упорства за минимална заплата от 850 лева и 10% нарастване на заплатите в бюджетния бранш от 1 юли.

От синдиката пресмятат, че насъбраната инфлация за последните 2 години е над 28%. Затова желаят още в Бюджет 2023 да бъдат заделени 248 млн. лева за компенсиране на инфлацията в министерствата.

Освен това от профсъюза пресмятат, че са нужни 524 млн. лева за поддържане на междинната заплата на педагозите на заложените в Колективния трудов контракт 125% от междинното за страната заплащане.

" Нашите претенции към бюджет 2023 година са с тези разяснения - от 1 април отплата на недокомпенсираната инфлация на всички, които заплаща държавното управление. От 1 януари съответните средства, с цел да могат педагозите да получават 125% от междинната за страната и да я поддържат до края на годината по механизмите, които са контрактувани в Колективния трудов контракт и обещани от съвсем всички политически партии на учителите и 1 юли - 10% компенсиране на прогнозната инфлация до края на годината - общо трябват от 1,3 милиарда лева ", сподели президентът на КНСБ Пламен Димитров, представен от Българска национална телевизия.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР