КНСБ настоява за 8-8,5 млн. лева, за да стане възможно

...
КНСБ настоява за 8-8,5 млн. лева, за да стане възможно
Коментари Харесай

КНСБ иска около 8,5 млн.лева за заплати на училищните медици

КНСБ упорства за 8-8,5 млн. лв., с цел да стане допустимо заплатите на всички медицински експерти в бранш " Детско и ученическо опазване на здравето " да стигнат най-малко 900 лв.. Това съобщи през днешния ден на конференция президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Искането на синдиката ще бъде изпратено още през днешния ден до финансовия министър. В бранша са заети към 11 000 медицински експерти.

Според данните на КНСБ все още в 26 общини в цялата страна в бранша на детските кухни и яслени групи, както и в 31 общини в здравните кабинети в детските градини и учебните заведения, заплатите са сред 900 лв. до 1000 лв..

Лошата вест е, че в 40 общини в детски ясли, детски кухни и яслени групи, както и в 65 общини в здравните кабинети в детските градини и учебните заведения, главните заплати са към момента сред 610 и 700 лв., означи Димитров.

" Близо 2000 от чиновниците работят в Софийска община, където най-сетне е контрактуван растеж на заплатите до постигане на 900 лв., като скокът е значителен, защото заплатите са били 636 лв. ", уточни Димитров.

На 15 март Министерството на финансите би трябвало да дефинира единните разходни стандарти за 2021 година. " Сега е значимо да се дадат реалистични единни разходни стандарти и тези 8,5 млн. да бъдат разпределени през съответно нарастване на единните разходни стандарти ", уточни водачът на КНСБ.

От КНСБ обявиха, че работещите в системата застаряват, доста от тях са навършили години за пенсия. В същото време няма пари за спомагателното обезщетение в размер на 6 работни заплати при пенсиониране, а с КТД е контрактувано и обезщетение от седем заплати за бранша. " Това е идната стъпка, за която ще настояваме ", оповестиха от КНСБ.

От синдиката желаят и смяна в две наредби за активността на детските ясли и кухни, както и за здравните кабинети в детските градини и учебните заведения.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР