КНСБ иска в бюджета за догодина да бъде заложено увеличение

...
КНСБ иска в бюджета за догодина да бъде заложено увеличение
Коментари Харесай

КНСБ иска в бюджета за догодина да бъде заложено увеличение на работните заплати с 10%

КНСБ желае в бюджета за следващата година да бъде заложено нарастване на работните заплати с 10%От КНСБ желаят в бюджета за идната година да бъде заложено нарастване на всички работни заплати с 10 %, като това по калкулации на синдикатите значи 1,8 милиарда лева повече средства за заплати. Това сподели пред публицисти в Кърджали президентът на КНСБ Пламен Димитров, като добави, че заплатите в бранш обучение би трябвало да са най-малко 130 % по отношение на междинната работна заплата за страната.Той посочи, че към този момент е имало прелиминарен диалог с министъра на финансите по тематиката.

„ Ние сме срещнали финансовия министър с това, което ни е нужно, а то е първо бюджет 2024 да приключи съгласно проекта и да включи разплащанията, които липсват, а точно 184 милиона леваза висшето обучение “, изясни Димитров, като добави, че е получил уверението, че средствата ще ги има. По думите му, в бюджета за актуалната година липсват и 250 милиона за мини „ Марица Изток “. По отношение на приходите синдикатите желаят в страната да стартира да се пресмятат.нар. заплата за прехрана, която дефинира приходите, нужни за едно домакинство да посрещне своите базови потребности, а настояванията за нарастване на приходите да стъпват върху тази база.

Що се отнася до частния бранш, Пламен Димитров уточни,че от синдиката регистрират направеното през годините в посока компенсиране на равнищата на инфлация при трудовите хонорари, само че ще упорстват и за действителен растеж на заплатите. От синдиката оповестиха за наклонност на доста понижение на поръчките в индустриятапрез последните 12 месеца, което води до понижаване на трудовата претовареност с към 5 до 7 %. „ По памет ще кажа сега, към 70-80 хиляди са непосредствено заети в промишлеността, което значи, че сред 4 и 5 хиляди души от средата на предходната година до момента по един или различен метод са излезли от промишлеността, като главната причина е спад на поръчките “, сподели Димитров.

По думите му казусът съществува и в предприятия от бранша в област Кърджали,където към този момент има единични съкращения. Той предвижда заплаха още хора от бранша да останат трудово незаети, поради което от синдиката обмислят да предложат като законова мярка в предприятия с над 20 % спад на поръчките да има подкрепяне като мярката 60/40 по време на коронавирус. Идеята е по този метод секторът да бъде подкрепят, с цел да се предотвратят съкращения.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР