КНСБ иска минималната заплата да е над 800 лева. Това

...
КНСБ иска минималната заплата да е над 800 лева. Това
Коментари Харесай

КНСБ иска минималната заплата да е над 800 лева


КНСБ желае минималната заплата да е над 800 лв.. Това показват синдикалната организация на страницата си във Facebook във връзка оповестеното предложение на служебното държавно управление минималната заплата през 2023 година да е 770 лева. 

Днес на конференция вицепремиерът и длъжностен министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров сподели, че минималната работна заплата ще бъде изчислена като 50% от междинната работна заплата за миналата година. 

Настояваме да се употребява оптимално непосредствен базисен интервал и като подобен да се вземат първите 6 месеца на 2022 година Националния статистически институт ще разполага с данни през септември-октомври.

770 лева МРЗ не е 50% от последната междинна заплата за страната, считат от КНСБ.

Не е заслужено да се вземат две години обратно за базисен интервал -  т. е. към междинната заплата за 2021 година да се съотнесе минималната за 2023 година Това не отразява действителността – покупателната дарба на хората, инфлацията, виталното ниво и други индикатори, които би трябвало да се вземат поради, допълват от КНСБ. 

КНСБ е изрично срещу толкоз ниско равнище на МРЗ за 2023 година, откакто междинната заплата към този момент е над 1700 лева, се показва още в позицията на синдиката.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР