КНСБ иска минимална работна заплата за 2022 година в размер

...
КНСБ иска минимална работна заплата за 2022 година в размер
Коментари Харесай

764 лева минимална работна заплата от догодина? КНСБ говори ...

КНСБ желае минимална работна заплата за 2022 година в размер на 764 лв., а междинната да стане 1729 лв.. Ден преди началото на предизборната акция синдикалната организация подсети на политическите партии, че постигането на почтени приходи минава през интензивен растеж на заплатите (средногодишно с 12,5 на сто), като с преимущество нараства минималната работна заплата (средногодишно със 17,5 на сто).

От синдиката за следващ път стартират визията си за промени в данъчната система, чиято цел е реализиране на по-голяма правдивост.

Темата за налозите и приходите, която вълнува голяма част от обществото, би трябвало да заема централно място в предизборния спор. Това уточни президентът на КНСБ Пламен Димитров на конференция през днешния ден, на която бяха показани предложенията на конфедерацията за обективни приходи и налози.

Те са залегнали в направения от КНСБ Меморандум за социално-икономическо развиване на България 2021-2025 година

Данъчната система у нас е надълбоко несправедлива и сходна данъчна конструкция няма в нито една европейска страна, уточни Димитров. В момента съотношението на приходите от директни и косвени налози в общите данъчни доходи е 29 към 71%. И в случай че към края на април общите данъчни доходи са към 9 милиарда лева към 5 милиарда лева от тях са налози, събрани от физически лица. ДДС-то е към 3 милиарда и единствено 500 млн. са приходите от корпоративен налог, регистрира Пламен Димитров. Така на процедура по-голямата част на парите в страната са от семействата, а не от бизнеса.

„ Мантрата, че ниският корпоративен налог ще притегли потоци от вложения, изобщо не се удостоверява “, сподели синдикалният водач и подсети, че към този момент има реализирано единодушие от страните в Г-7 за въвеждане на ставка на корпоративния налог от най-малко 15%. Тя неизбежно ще доближи и до страната ни.

КНСБ предложи растеж на корпоративният налог в България още през 2020 година, отчитайки точно международните и европейски диспути в данъчното облагане. Средната ставка на корпоративно облагане в Европейски Съюз е 21%, а междинната ставка на корпоративно облагане в целия свят е 23%. В България тя е 10%, като единствената страна от Европейски Съюз в която е по-ниска, е Унгария (9%).

Конфедерацията има цялостен пакет от ограничения за промяна в данъчната система. Сред тях са:Въвеждане на необлагаем най-малко, еднакъв на МРЗ за страната; Въвеждане на 15% налог върху приходите на физическите лица; Въвеждане на 15% налог върху приходите на юридическите лица; Намаляване на общата ставка на Данък добавена стойност на 15%;
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР