КНСБ и КТ „Подкрепа” разговарят с президента Румен Радев за

...
КНСБ и КТ „Подкрепа” разговарят с президента Румен Радев за
Коментари Харесай

Синдикатите към призидента: Двамата генерали да се разберат за въгледобива

КНСБ и КТ „ Подкрепа” беседват с президента Румен Радев за позицията, която президентът ще показа на форума на Организация на обединените нации за климатичните промени в Катовице, Полша в понеделник.

Президентът Радев им показа позицията получена от Министерския съвет и план на изявление, както и редактиран от него вид с по-категорична позиция.

От Министерския съвет заеха позиция да няма в допълнение завишаване на условията за въглеродните излъчвания от поетите задължения с подписването на Парижкото съглашение за климата през 2015г.

Има и тактика на Европейската комисия, която планува прекъсване на въгледобива до 2050. Президентът прикани за ясна тактика от страна на изпълнителната власт за бъдещето на бранша.

„ Въгледобивът е значим бранш за хиляди български миньори, с локален труд те обезпечават своята издръжка и енергетиката на България. Това е стратегически бранш за България”, уточни президентът.

По думите му президентът не образува тактиката и визията в този бранш, а това е ангажимент на Министерския съвет. Това не обаче не значи, че президентът няма отношение, уточни Радев.

На въпрос за какво президентът съставлява България в Полша, Радев отговори, че поканата е била до него.

„ Президентът на Австрия изпрати писмо да се приключи добива на твърди изкопаеми, аз съм дал отговор, че не се причислявам към нея, като президент на президент, със съответните претекстове. Моята позиция е ясна и служебния министър Костова отбрани позициите на България и беше получен пробив”, означи Радев.

„ Получил съм изявление от Министерския съвет на британски. това изявление е положително, само че с изключение на поддръжка за решенията от парижкото съглашение, не виждам по-категорична позиция, която съм изпратил за координиране. Този въпрос изисква ясна визия и тактика с явен небосвод и тактика от ръководещите във връзка с целия отрасъл за развиване на въгледобива и тец-овете и потребление и систематизиране на студения резерв”, сподели президентът Румен Радев.

„ Ще се срещнем по най-бърз метод с вашето изявление в редактирания вариант”, отговори водачът на КНСБ Пламен Димитров.
Енергетици и миньори стачкуват в София за бъдещето на „ Марица – Изток ”(СНИМКИ) Митинг-шествието е в отбрана на добива на електрическа енергия от български лигнитни въглища
„ Организирахме две протестни акции да покажем на локалната общност в Раднево и на място пред институциите, че за нас диалозите, които водим с властта за бъдещето на бранша, са от угриженост и паника. По тази тематика двамата генерали да седнат дружно и да решат въпроса, тъй като знаем вашите пълномощия, само че и доверието, което има към вас тъй като има институции с пълномощия, само че не с такова доверие. Иска ми се да имам вяра, че ще има обща единна твърда позиция да не се усилват излъчванията към нас и Европейски Съюз като цяло. На национално равнище ние в чисто изражение ние не изпускаме излъчвания, ние сме отличници и спомагаме сега без значение от всички оценки и санкции”, съобщи водачът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му имаме позиция по цел две, която може да разреши доста съществени дейности в развиването на добива. Пламен Димитров увери президента, че синдикатите ще се срещнат с редактирания вид на неговото изявление.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР