КНСБ и Конфедерация на труда Подкрепа организират протест пред Народното

...
КНСБ и Конфедерация на труда Подкрепа организират протест пред Народното
Коментари Харесай

Синдикатите излизат на протест пред НС в подкрепа енергийната сигурност на страната

КНСБ и Конфедерация на труда " Подкрепа " провеждат митинг пред Народното събрание под надпис " Да защитим енергийната сигурност на страната ", осведоми БНР.

Акцията е поради поетия в Националния проект за възобновяване и резистентност ангажимент за понижаване на въглеродните излъчвания от енергетиката с 40% до края на 2025 година по отношение на равнищата им през 2019 година. Синдикалистите упорстват Народното събрание да задължи държавното управление да стартира договаряния с Европейската комисия за предоговаряне на Плана.

Има риск поради плануваното понижаване на излъчванията с 40 % от произвеждане на електрическа енергия страната ни да се трансформира от експортьор на ток в страна, подвластна от импорт от други страни, изключително през зимните месеци, както и да се стигне до затваряне на основни енергийни мощности, без да са обезпечени действителни други възможности, разяснява за Българското национално радио вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов:

„ Подобно деяние е в действителност напълно в несъгласие на националните ни ползи и сигурност, а и също ще ограничи мощно опциите за даване на обезщетения за бизнеса, за контролирания пазар. Такова деяние ще бъде и извънредно отрицателно за целия наш район на Балканите и за целия енергиен пазар на Европейския съюз. Не на последно място това ще сложи в риск и хиляди работни места във въглищните райони ".

От КНСБ и „ Подкрепа “ упорстват от Плана за възобновяване и резистентност да отпадане поетият ангажимент за понижаване на въглеродните излъчвания с 40 % до 2026 година, като за задачата държавното управление стартира незабавни договаряния с Европейската комисия за предоговаряне на текстовете в документа. В средата на предишния месец синдикатите проведоха полемика по тематиката с присъединяване на народни представители и на работодателските организации и беше призната декларация с настояванията.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР