Книги за смет се завръща на 22 април 2018 г.,

...
Книги за смет се завръща на 22 април 2018 г.,
Коментари Харесай

На 22 април ще се проведе "Книги за смет" до Пантеона в Бургас

" Книги за боклук " се завръща на 22 април 2018 година, като за първи път екологичната акция, поощряваща четенето, ще се организира по едно и също време в 5 града в страната. Тази година самодейността ще посети Бургас, София, Пловдив, Велико Търново и Стара Загора тъкмо в Деня на Земята.

Една от най-любимите и огромни български начинания, проведена от фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, ще сплоти жителите на петте града в конкуренция кой ще събере и рециклира най-вече пластмаса. Началото по традиция е в 10:00 ч., а локациите са същите като в предходните години - до Пантеона в Бургас, Паметника на руската войска в София, пред Общината в Пловдив, Mall Veliko Tarnovo в старопрестолния град и Mall Galleria в Стара Загора.

Регламентът за присъединяване остава без промени. Всеки искащ може да донесе един или повече кг пластмасови боклуци, почистени и годни за преработване. За всеки кг участниците получават ваучър за една хартиена или две електронни книги от онлайн книжарницата. Максималният брой талони, които може да получи всеки, е 2 бр., без значение от предаденото количество пластмаса. С тази мярка уредниците имат за цел да подтикват достъпа на по-голям брой хора до наличното количество книги. Новите заглавия ще бъдат оповестени напълно скоро.

Тази година за първи път сътрудник на самодейност е Европейската комисия (ЕК), а нейното посланичество в България е подготвило специфични издания за децата, които ще вземат участие в самодейността, както и за техните родители. Един от целите на Комисията е точно опазването на околната среда от замърсяване с пластмаси. Съгласно новите проекти на Европейска комисия всички пластмасови опаковки на пазара на Европейски Съюз ще бъдат рециклируеми до 2030 година, потреблението на пластмаси за еднократна приложимост ще се понижи, а преднамерената приложимост на пластмасови микрочастици ще бъде лимитирана.

Повече информация за самодейността може да следите на страницата във Fb/knigizasmet. Партньори на акцията са Българо-американска кредитна банка, Европейската комисия в България, Екопак и Общините Бургас, Велико Търново и Пловдив, Mall Galleria Стара Загора и Mall Велико Търново, с медийното партньорство на телевизионното предаване на Българска национална телевизия - " Зелена светлина ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР