Книгата се оказа дефицитна и в чужбина, където е издадена

...
Книгата се оказа дефицитна и в чужбина, където е издадена
Коментари Харесай

Удостоиха Георги Господинов с най-високото международно литературно отличие – „Букър“

Книгата се оказа дефицитна и в чужбина, където е издадена на доста езици. Романът излезе от щемпел в България в самото начало на коронавирус пандемията през 2020 година Господинов споделя, че доста писатели от целия свят са се свързали с него с молбата да им изпрати романа на британски, с цел да го прочетат. „ Времеубежище “ е преведена на британски от Анджела Родел, която поделя с Георги Господинов паричната премия от 50 000 английски лири.

 

Сред първите, които поздравиха българския създател за огромния триумф бе именитата турска писателка Елиф Шафак. Изненадващо и известната актриса от сериала „ Сексът и градът “ Сара Джесика Паркър поздрави нашия публицист за оценката.

 

Предвид, че Господинов и Родел получили „ Букър “-а на 23 май – в навечерието на най-светлия български празник 24 май, мотивът за празнуване в действителност бил двоен.

Тази премия е едно от най-важните събития в литературния и издателски свят. Връчва се от 1969 година за разказ, написан на британски език.

 

От 2005 година се дава и Международна премия „ Букър “, за която могат да се състезават създатели от целия свят. Нейни носители през годините са били Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро и Джулиан Барнс.

Източник: Уикенд

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР