Книгата била представена от нейния автор пред деца в хасковски

...
Книгата била представена от нейния автор пред деца в хасковски
Коментари Харесай

Изтеглиха книга от проект, насърчаващ детското четене, заради вулгарни изрази


Книгата била показана от нейния създател пред деца в хасковски учебни заведения, в границите на план на фондация " Разказвачът на приказки ", насърчаващ четенето. Някои от учениците си я купили, а попадайки пред очите на част от родителите, те алармирали съответните шефове. Живка Ванчева, майка на петокласничка в Основно учебно заведение " Иван Рилски " в Хасково, описа пред, че е възмутена, че на някои страници имало " нецензурни и груби изрази, несъответствуващи освен за 4-ти и 5-и клас, само че и за класовете нагоре ". Тя обаче отхвърля да цитира прочетеното в народен ефир.

" Потресена съм. Рекламира се алкохол, предизвикват се децата да пият. Това за мен е безусловно брутално ". 

Друга майка пък споделя, че щерка ѝ била ужасно очарована от книгата и всичките ѝ съученици я обсъждали, само че останала доста разочарована, когато ѝ я взела преди да стигне до въпросните страници. 

Откъс от книгата гласи:

- Даже се посдърпахме тогава. Та, значи, върнахме се след това тука скарани - и хоп, направихме бебето, така ли?
- Да, коства ми се...
- Изобщо не се онази вечер. Единствената, когато си преспивала тук и не сме правили нищо.
- Грешиш, по едно време ти се разсъни и ми го *****.
- Абсурд - хладно отхвърли Радослав, а ушите му пламенееха.

Веселина Павлитова, шеф на Регионалното ръководство по обучение (РУО) в Хасково, през което минава организацията на самодейността, изясни пред " ", че от фондацията са им предложили възпитаници от началния стадий да се срещнат с млади създатели, които да показват пред тях книжките си.

" Проектът на фондацията пристигна като естествено продължение на Седмицата на детската книга. Толкова бяхме запленени от концепцията да се предизвиква четенето измежду учениците и създателите сами да показват пред тях творбите си ", показа тя. По думите ѝ препоръчаните от фондацията създатели са били петима с общо пет книги, само че от РУО-Хасково не са имали самите книги авансово, с цел да се срещнат с тях.

" В интернет не открихме доста информация за тях. За въпросната брошура имахме мнение от публицистична гилдия от фондацията, която е направила обзор на книжките. Би било добре да се прочетат, само че те са единствено в интернет пространството. Анотациите, с които се запознахме, и отзивите бяха за нас незадоволително изискване ", добави Павлитова, отбелязвайки, че самата книга не е утвърдена от МОН, само че че съгласно нея е подобаваща за по-горните класове.

" За страдание, не познаваме напълно текста на тази книга. Винаги авансово изпращаме лист с имената на книгите и създателите на класните ръководители, и тази информация допускаме, че стига до родителите. При предпочитание може да се научи доста за тях в интернет. Но аз не държа никого виновен, с изключение на нас самите ", призна пред NOVA доктор Константин Иванов от фондация " Разказвач на приказки ". По думите му книгата повече няма да бъде представяна на деца на такава възраст - тя е изтеглена от програмата и договорът с създателя е преустановен. 

Пред  той добави и че за " 10 години не е имало нито един проблем ": " Във всяко учебно заведение гостуват разнообразни създатели. Има екип в самодейността за това дали книгите дават отговор на условията. Ние заставаме зад всеки един създател. За мен има и разнопосочно мнение - колкото родители не харесват книгата, толкоз и я харесват ". 

" Да пробудиш драконче " е първата издадена книга на писателя Николай Теллалов. Жанрът ѝ е определян като фентъзи, фолклорно фентъзи и криминале. Написана е през 1996 година, а две години по-късно е издадена благодарение на Николай Светлев и издателство " Светра ". Преди " Разказвачът на приказки " да я издаде последно, тя има още две издания - от 2001 година в ИК " Квазар " и от 2009 година от Фондация " Човешка библиотека ". През 2000 година книгата е отличена с второ място в класацията " Фантастична книга на десетилетието 1990-1999 ". 

Историята споделя за младия Радослав, който инцидентно избавя дъщерята на дракон, а по-късно стартира поредност от завършения дружно с нея. С " Да пробудиш драконче " Теллалов стартира поредицата за змейовете и хората, чиито истории са развити и в идващите му романи " Царска повеля ", " Пълноземие " и " Слънце недосегаемо ". 

Петокласниците, които към този момент са си купили книгата, могат да я върнат, против което парите им ще бъдат възобновени.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР