Кнежа е известна от легендарната песничка Чудесата на Кнежа с

...
Кнежа е известна от легендарната песничка Чудесата на Кнежа с
Коментари Харесай

Беше най-голямото село в България, а сега заплатите там гонят 3000 лева

Кнежа е известна от именитата песничка " Чудесата на Кнежа " с това, че там в миналото Пожарната е изгоряла, каручка с магаре е блъснала аероплан на селскостопанската писта, полицията е била ограбена и други рядкости.

Сега обаче Кнежа е най-голямата изненада в класацията за градовете с най-високи заплати в страната като стигна до 3-то място след Челопеч и Козлодуй.

В родния град на Гълъбин Боевски Кнежа живеят малко над 10 000 души. Кнежа получава статут на град на 23 ноември 1943 година, като до тогава е била най-населеното село в България.

През 1949 г. комунистическият клуб в града е взривен при атентат.

Изненадващо Кнежа е “скочила ” непосредствено до третото място измежду общините у нас по заплати с 2813 лева, изпреварвайки столицата и всички останали огромни регионални центрове, написа. Това демонстрират новите данни за междинното заплащане по трудово и служебно правно отношение в общините за 2022 г, изнесени от Института за пазарна стопанска система (ИПИ).

Случаят с Кнежа обаче е малко по-особен. Според ИПИ въздействие е оказало развитото зърнопроизводство и производството на олио, които

имат обилни финансови резултати през 2022 година

Проверка на “24 часа " сподели, че най-големите зърнопроизводители в страната са записали в Кнежа или главната си, или спомагателни компании. Тук е записана да вземем за пример “Агро ” - една от огромните компании на най-големия адресат на аграрни дотации у нас - зърнопроизводителя Светлозар Дичевски, а също и компания на брачната половинка му, която се занимава с фуражни култури.

В Кнежа са седалищата на десетки компании на деветия по величина на площите зърнопроизводител у нас - Светослав Илчовски. Има и десетки компании на името на негови родственици и близки, в това число и на жена му Десислава.

В града се намира и най-големият цех за олио на “Олива ” АД. Това е седалището и на най-голямата земеделска кооперация в страната - “Зора ”, която има 1500 член-кооператори и 30 хиляди декара обработваема земя.

Кнежа е обичайно и огромен продуктивен център за царевица. Освен че тук се намира Институтът по царевицата, от десетилетия в града се организира и годишният празник на тази просвета.

За Кнежа има и ария:

" Чудесата на Кнежа "

Налегне ли горест
на морна ти душа.
В Кнежа ти иди
в сладкарница седни.
На тупурската чешма
тъгата си остави.

Ти доста си живял, Ага,
и доста си видял.
Видя ли в някой век
валяк да сгази жив човек?
И знай, и знай, Ага
това е знамение в град Кнежа.

Ти доста си живял, Ага,
и доста си видял.
Видя ли по какъв начин в зори
пожарната изгоря?
И знай, и знай, Ага
това е знамение в град Кнежа.

Ти доста си живял, Ага,
и доста си видял.
Видя ли нейде кмет
на шурей да вади револвер?

И знай, и знай, Ага
на кръговото в град Кнежа.

Ти доста си живял, Ага,
и доста си видял.

Видя ли нейде ти
сива волга да лети?

В папура тя се скри,
Бучелски риба да лови.

Ти доста си живял, Ага,
и доста си видял

Видя ли по какъв начин по обед
Тошо извади револвер?

И простреля той, Ага
снаха си Цеца той в Кнежа...
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР