Кметството е мое, аз къде съм в тая схема! С

...
Кметството е мое, аз къде съм в тая схема! С
Коментари Харесай

Ральо Ралев поискал подкуп от 60 бона с думите: “Кметството е мое, аз къде съм в тая схема?“

" Кметството е мое, аз къде съм в тая скица "! С тези думи някогашния кмет на регион „ Северен “ в Пловдив Ральо Ралев е изискал рушвет на строителния бизнесмен Здравко Ангелов. Сумата от 60 000 лева е била, с цел да може Ангелов да получи позволение да построи кооперация на мястото на остаряла къща на ул. " Полк. Дрангов ". Това описа изнудваният строителен бизнесмен пред Пловдивския областен съд. Той добави, че на първо време разказал за случая в КПКОНПИ и персонално шефът към оня миг Пламен Георгиев го завел при водачът на ГЕРБ и министър председател през 2019 година Борисов Борисов. " Няма наши, няма ваши, всичко е под ножа ", споделил тогава Борисов.
Прочетете още
Делото против някогашния кмет на регион „ Северен ”, някогашния шеф на отдела за капиталови обекти Даниела Вълова и карловския предприемач Иван Делевски  дефинитивно започва в съда с разпит на очевидци. Това се случва повече от години след абсурда.

Разпитът на Ангелов пред магистратите продължи няколко часа, само че той по този начин и не  успя да изясни за какво първоначално е заел твърдата позиция, че няма да дава пари, а след това се срещал няколко пъти със посочения за медиатор при предаването на сумата Иван Делевски. Самият Делевски твърди, че Ангелов му поръчал изработването на железна структура и 60-те хиляди лева били капаро за договорката.

По това време Ралев бил кмет на регион „ Северен “, Вълова е оглавявала отдела за капиталови планове, а Делевски бил притежател на частна компания, която се занимавала и с  създаване на сглобяеми къщи. Тримата обвинени се познавали от години.

През месец март 2018 година вложителят Здравко Ангелов е сключил контракт със притежатели на парцел в регион „ Северен “ за строителство на жилищна кооперация против обезщетение. Той внесъл в кметство регион „ Северен “ планова документи за градеж на жилищна постройка за утвърждение. По закон единствено основният проектант в регион " Северен " след инспекция на документите давал позволение за създаване и градеж. 

Преди внасяне на документите за утвърждение, посредством компания за строителен контрол, представлявана, била направена консултация с архитекти, за сходство на плановата документи със законовите условия. Вместо предстоящо утвърждение на плана, за същия бил получен отвод и бил върнат за премахване на няколко забележки, след което още веднъж бил импортиран за разглеждане в кметството. Последвала консултация от вложителя с архитекти и той получил увещание, че планът му ще бъде утвърден, само че това не се случило. Инвеститорът схванал, че планът му е бил изтънчен от кмета Ралев и се намирал в кабинета му, заради което си записал час за среща с него.

На срещата му било обяснено, че ще получи утвърждение на импортирания абстрактен план, едвам откакто и кметът позволи това. По-късно вложителят се свързал още веднъж за консултация със собственичката на компанията за строителен контрол, както и с различен проектант, които след това му уредили срещи надлежно с Вълова и Делевски. По време на диалозите с тях вложителят схванал, че Вълова е " калкулирала ", че в случай че построи постройката щял да завоюва сума в забележителен размер – към 300 000 евро, като 10 % от тях  - 30 000 евро или 60 000 лв., трябвало да бъде предадена на кмета Ралев, с цел да даде своето утвърждение за плана.  Уговорката била парите да бъдат предадени на Деловски, който щял да ги даде на Ралев,  за да разпореди на основния проектант при регион „ Северен “ да утвърди импортирания абстрактен капиталов план.

На 30 май 2019 година на бензиностанция в  Пловдив, вложителят предал парите - сумата от 60 000 лв., сложени в алена хартиена торба на Иван Делевски, който бил арестуван от чиновниците на Министерство на вътрешните работи. Парите са били конфискувани като материални доказателства. По делото са разпитани голям брой очевидци, направени експертизи и други

Повдигнатите обвинявания против Ральо Ралев са за това, че в интервала от края на декември 2018 година до май 2019  година в Пловдив, като причинител, в съучастничество с Вълова и Делевски, е изискал сумата от 60 000 лв. и е приел същата сума - посредством фактическото й предаване на предприемач, с цел да упражни въздействие върху длъжностно лице – главен  проектант на регион „ Северен. То е за одобрение на абстрактен капиталов план за създаване на жилищна постройка в регион „ Северен “.

Даниела Вълова е предадена на съд за това, че през декември 2018 година в съучастничество като помощник на Ралев е съзнателно е улеснила осъществяването на търговия с въздействие от страна,  като е прецизирала размера на желаната от него сума, с цел да може той да разпореди на гл. проектант на регион „ Северен “ Пловдив,  да утвърди импортирания за разглеждане абстрактен капиталов план.

Иван Делевски е с обвиняване, че в интервала от края на декември 2018 година до май 2019 година. Пловдив, в съучастничество като помощник на Ралев, съзнателно е улеснил осъществяването на закононарушението от страна на последния. Той е взел присъединяване в уговаряне на детайлностите по приемането на поисканата сума от 60 000 лв., с цел да упражни въздействие Ралев върху гл. проектант на регион „ Северен ”.

В правосъдната зала стана ясно, че тримата подсъдими ще дават пояснения откакто бъдат изслушани всички очевидци.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР