Кметският вот отива на поправителен. Битката за почти 75% от

...
Кметският вот отива на поправителен. Битката за почти 75% от
Коментари Харесай

Кметският вот на поправителен след седмица! ГРАФИКА с резултатите

Кметският избор отива на изправителен. Битката за съвсем 75% от регионалните градове ще се взема решение на балотаж. Това сочат предварителните резултати от извършения първи тур на локалните избори, представени от в. Монитор.

Горещо в БЛИЦ! Ето в кои градове няма да има балотаж

На тях единствено пет от огромните обитаеми места съумяха да излъчат градоначалници от раз – Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Кърджали и Монтана преизбраха за следващ мандат кметовете си Димитър Николов, Даниел Панов, Живко Тодоров, Хасан Азис и Златко Живков. Четирима от тях бяха издигнати от ГЕРБ в коалиция със сините.



Ето в кои огромни градове ГЕРБ претърпя загуба СНИМКИ

В Кърджали пък екзит половете дават на дългогодишния кмет от Движение за права и свободи Хасан Азис 51% поддръжка. В същото време актуалният градоначалник на Варна Иван Портних е получил 49,1% от вота на жителите на града, отишли до урните и е допустимо при окончателното броене да се окаже победител още на първия тур, а градът да има определен кмет от раз. Същото е ситуацията в Хасково.

Останалите 20 регионални градове, включително и София, обаче сигурно отиват на балотаж. За информация, на локалните избори през 2015 година в 11 от 27-те огромни обитаеми места бяха определени кметове още на първия тур, като 10 от тях си избраха управници от ГЕРБ.

В момента ръководещата партия, която се яви на тези избори в национална коалиция със Съюз на демократичните сили, взема от раз единствено четири от регионалните градове, като съгласно предварителните данни води в 14 от останалите.

Проведеният избор ще се запомни и с много вяла изборна интензивност, която към 17.30 часа бе едвам 42,8% - с към % по-ниска от същия час към 2015 година До публицистичното привършване на броя към момента не беше ясно дали до края на изборния ден е съумяла да премине 50%.

Три големи изненади сервира първият тур на локалния избор, като едната несъмнено е в София. Настоящият кмет Йорданка Фандъкова води с близо 10% пред някогашния омбудсман, подсилен от Българска социалистическа партия - Мая Манолова, само че все пак съревнованието сред двете ще се взема решение идната неделя.



Според екзит половете Фандъкова е получила 34-35% против към 25% за Манолова. Избирателите в столицата обаче удариха гласовит пестник на претендента за кмет на олигархично обвързаната коалиция „ Демократична България “, събрала в едно партиите на задкулисието „ Да, България “, ДСБ и „ Зелените “ - Борислав Игнатов.

Подкрепата за него се колебае сред трето и четвърто място на вота, като е допустимо да загуби даже в надпреварата с претендента на „ Спаси София “ Борис Бонев. Двамата получават съгласно социолозите сред 13 и 14% от гласовете на хората, отишли до урните. Игнатов не е бил припознат даже от хората, подкрепили „ Демократична България “, като получава с 3% по-малко от гласовете, събрани от листата за общински съветници на обединението.

Номинираният от Вътрешна македонска революционна организация претендент за кмет Ангел Джамбазки е получил към 4%, а различен от претендентите за градоначалник – водачът на „ Атака “ Волен Сидеров, е бил подсилен от едвам 1,6% от упражнилите правото си на глас столичани.

Предварителните планове от вота за общински съветници демонстрират, че ГЕРБ ще има още веднъж болшинство в локалния парламент на столицата с 32,2% от вота. Втори съгласно екзит половете са „ Демократична България “ с към 17%, а алените са едвам трети – с към 16%, което е двойно по-малко от ГЕРБ и с близо 9% по-малко от гласовете, получени от подкрепения от тях претендент Мая Манолова.

Друга от изненадите беше поднесена от Пловдив, където претендентът на ВМРО-НФСБ – Славчо Атанасов изненадващо се оказа трети, въпреки по време на акцията да бе апетитен от социолозите за сигурен участник в предстоящ балотаж. Така на втори тур отиват актуалният регионален шеф и претендент за кмет Здравко Димитров, повдигнат от ГЕРБ-СДС, и номинираната от Съюз за Пловдив Дани Каназирева.

От Русе пък пристигна третата голяма изненада. Битката за кметския пост в крайдунавския град ще се взема решение също на балотаж идната неделя, само че в нея поведе номинираният от Българска социалистическа партия сегашен соцдепутат Пенчо Милков. Кандидатът на ГЕРБ Диана Иванова остана втора.

ЧЕТЕТЕ В БЛИЦ ГОРЕЩИ НОВИНИ ОТ МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР