Кметският пост в Анкара - столица на Турция и втори

...
Кметският пост в Анкара - столица на Турция и втори
Коментари Харесай

Ердоган изгуби Анкара, Истанбул виси на косъм

Кметският пост в Анкара - столица на Турция и втори по значителност мегаполис с над 5 милиона души население, е извоюван от претендента на опозиционния блок Мансур Яваш на извършените през вчерашния ден локални избори.

Яваш завоюва в оспорвана конкуренция против претендента на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) Мехмет Йозхасеки с към 3 % преднина, съгласно неокончателните резултати при преброени над 90 на 100 от бюлетините.

Според тези резултати ръководещата ПСР за пръв път от 25 години насам загуби контрола над локалното ръководство в столицата.

Мансур Яваш произнесе първата си тирада пред хиляди хора, събрали се в Анкара, които с маршове, флагове и възгласи честваха неговата победа.

Партията на справедливостта и развиването на президента Реджеп Тайип Ердоган и главната опозиционна мощ - Народнорепубликанската партия, обявиха, че печелят кметските избори в Истанбул с дребна преднина, съобщи организация Ройтерс.

Кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу съобщи пред публицисти в Истанбул, че е спечелил с близо 28 000 гласа повече.

Имамоглу се базира на данни от неговата партия.

Минути по-късно валията на Истанбул сподели, че претендентът на ръководещата партия и някогашен министър председател Бинали Йълдъръм е спечелил с към 4000 гласа повече.

Реджеп Ердоган съобщи нощес, че Партията на справедливостта и развиването е изгубила някои градове на локалните, избори и даде обещание държавното управление да се концентрира в този момент върху използването на мощни стопански проекти, съобщи организация Ройтерс.

На конференция в Истанбул Ердоган сподели, че идващите избори ще се произведат през юни 2023 година и че Турция усърдно ще приложи "силна икономическа стратегия ", без да компрометира разпоредбите на свободния пазар.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР