Кметове, разследвани от прокуратурата, отново влизат в надпреварата за изборите.

...
Кметове, разследвани от прокуратурата, отново влизат в надпреварата за изборите.
Коментари Харесай

Кметове, разследвани от прокуратурата, отново влизат в изборната надпревара

Кметове, разследвани от прокуратурата, още веднъж влизат в конкуренцията за изборите. Някои от тях са дали стотици хиляди лв. за цветя, озеленяване и шубраци.

Според адвокати една от най-разпространените схеми за корист с европейски или държавни пари, е имено посредством зелените планове.

От 2016 година досега община Септември е похарчила над 750 000 лв. за озеленяване, сочат договорите, с които bTV разполага.

" Озеленяването, което ние от инициативния комитет го кръщаваме „ Теменужките”, които по основната ги има засадени, е най-лесният метод да се крадат пари. Защото тези цветя на следващия ден не могат да бъдат тествани от прокуратурата по този начин лесно”, изясни Николай Баташки от Инициативен комитет за Септември.

От комитета настояват, че са подали серия сигнали до прокуратурата, в това число за цветята.

Кметът Марин Рачев, претендент за нов мандат, е с неоправдателна присъда на първа инстанция за неплатени налози. Срещу него е формирано и досъдебно произвеждане по съмнения за умишлена занемареност.

Рачев не пожела да се срещне с екипа ни. В писмена позиция пиарът на общината съобщи, че кметът не е осъждан и че следствието против него не значи, че е отговорен:

„ Разследванията и делата, които се водят против него, по безапелационен метод демонстрират – не, че той е отговорен, както се пробват някои лица от опозицията да внушат, а тъкмо от това излиза наяве, че той в никакъв случай не е имал чадър от политически партии или други институции”.

За злоупотреби с пари за озеленяване алармират и в община Златица, като настояват, че над 1 милион лв. са изхарчени за облагородяване на терените сред няколко блока.

„ Беше земя, само че я покриха с още един слой земя. Посяха райграс. Посадиха ги тия дръвчета. Това е за над 1 милион лв.. И това е – 4 беседки и райграс, и асфалтиране пред тези блокове 200 квадрата и тези отгоре”, сподели Стоян Шиеков.

Агенцията за държавна финансова ревизия е открила нарушавания за над 300 хиляди лв. по този план. Прокуратура проверява кмета на общината и по съмнения за злоупотреби поради ремонт на учебното заведение.

Магдалена Иванов отхвърли коментар. Тя е претендент за общински консултант на идните избори.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР