Кметицата на Чикаго Лори Лайтфут не е от хората, които

...
Кметицата на Чикаго Лори Лайтфут не е от хората, които
Коментари Харесай

Кметица лесбийка яростно наруга върховен съдия за абортите

Кметицата на Чикаго Лори Лайтфут не е от хората, които си премълчават, когато нещо не им харесва.

През уикенда кметицата и открита лесбийка дефилира на Чикаго Прайд, където тя произнесе буйна тирада по отношение на решението на Върховния съд от петък, с което абортите на цялата територия на Съединени американски щати бях анулирани и се даде право на всеки щат самостоятелно да взима решения по въпроса.

„ Ние няма да живеем в свят, не в моя град, където правата ни са ни отнети или анулирани “, сподели Лайтфут, преди да изстреля: „ Майната ти, Кларънс Томас! (приблизителен превод на ругатнята - б.р.) “

Видеото от момента взриви обществените мрежи.

В съгласуваното си мнение за анулация на делото " Роу против Уейд ", висшият арбитър Кларънс Томас сподели, че Съдът би трябвало също по този начин да прегледа още веднъж делата Гризуолд, Лорънс и Обергефел, които откриват федерални отбрани за контрацепция, еднополови връзки и надлежно еднополови бракове. Тези въпроси не са директно решени в Конституцията на Съединени американски щати и са от компетенцията на Върховния съд да издаде тълкувателно решение.

Преди 7 години, да вземем за пример, съдът позволи еднополовите бракове, само че не е ясно какво би станало, в случай че преразгледа акта си, по този начин както това стана с " Роу против Уейд ".

„ Поради тази причина в бъдещи каузи би трябвало да преразгледаме всички прецеденти всъщност на този съд, в това число Гризуолд, Лорънс и Обергефел “. Преведено на естествен език това значи всеки щат самостоятелно да взема решение въпросите за гей браковете.

Решението на съда да анулира делото " Роу " трансформира съвсем 50-годишен казус, който разрешава аборт до към 24 седмици от бременността.

С анулацията на конституционна отбрана на правото на аборт на федерално равнище всеки щат ще може да избира лично законодателство, като 13 от най-консервативните към този момент имат признати мощно рестриктивни нормативни актове, някои от които позволяват спиране на бременността само при опасност за живота на майката, само че не и при блудничество и обезчестяване.

Абортът евентуално скоро ще бъде неразрешен в половината щати, считат политици и анализатори.



Решението на Върховния съд на Съединени американски щати разбуни Америка и я сложи пред невиждано разделяне. На доста места имаше демонстрации и даже президентът Джо Байдън разгласи, че съдът " взема ужасяващи решения ".

" Отричам се от американското си поданство! ", разгласи на концерт в Лондон фронтменът на " Грийн дей " Били Джо Армстронг. Бандата е известна с левите си убеждения и рецензиите към десните политици в роднината си Съединени американски щати.

" Америка да го д*ха! Идвам тук! Има прекомерно доста нелепост по света, че да се върна в това нещастно сходство на страна ", разгласи роденият в Калифорния Били Джо часове откакто беше публично оповестено решението на Върховния съд за анулация на предходното решение по делото " Роу против Уейд " от 1973 година

Решението на Върховния съд ще докара до поява на незаконни клиники, противозаконни аборти и риск за живота на милиони дами, а от него ще пострадат най-силно бедните, които не могат да си разрешат да пътуват за лекуване до щати, където абортите остават позволени.

" Грийн дей " са едни от многото, които осъдиха решението на Върховния съд. Сред музикантите потрес и отвращение изрекоха и Оливия Родриго, Били Айлиш, Тейлър Суифт, Фийби Роджърс и доста други.

Някои от фирмите в Съединени американски щати - главно банки и софтуерни компании, към този момент оповестиха, че ще поддържат финансово служителките си в щати, в които абортите ще бъдат или към този момент са неразрешени. Към здравните им застраховки ще бъде прибавен и пакет, с който да им се изплащат разноските за аборт в щати, където това е допустимо.

Подобни решения оповестиха Bank of America, Goldman Sachs, Citigroup, JPMorgan, Microsoft, Apple, Tesla, Meta, Disney, Warner Bros, Discovery, Netflix.

Според експресно изследване на CBS News 59% от американците не утвърждават решението за възбрана на абортите.

Самият съд е с най-ниското равнище на утвърждение, откогато то се мери. Анкета на " Галъп " от този месец сочи, че едвам 25 на 100 от американците имат огромно доверие в съда.

Съдиите във Върховния съд имат доживотни мандати, което значи, че извънредно дясното крило още много време ще има превес, а преразглеждане на въпроса с абортите от съда не може да се чака.

Затова един от разновидностите за демократите е да прокарат федерални закони, които да пазят фундаментални права. В момента те обаче нямат нужното болшинство в Конгреса.

Има и няколко варианти за намаляване на резултатите от решението. Според експерта по конституционно право от Харвард проф. Лорънс Трайб, представен от " Гардиън ", единият от тях е Конгресът да упълномощи министерството на опазването на здравето и на Агенцията по храните и медикаментите да подценен законите на щатите, където абортите са неразрешени.

Става дума за възбраната за определяне на лекарства, които провокират аборт. Те са утвърдени за федерална приложимост и надлежно щатите не могат да стопират изписването им.

Друга опция е да се нападат възбраните на основа конституциите на обособените щати, които подсигуряват независимост и тъждество, сходно на конституцията на Съединени американски щати. На локално равнище обаче съдиите се избират и е допустимо да има по-либерални решения.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР