Кметът Здравко Димитров: Ако ако държавата компенсира таксите, които се

...
Кметът Здравко Димитров: Ако ако държавата компенсира таксите, които се
Коментари Харесай

Безплатни детски градини и ясли в Пловдив? Вижте при какви у...

Кметът Здравко Димитров: Ако в случай че страната компенсира таксите, които се събират от общините, и се финансират за прехрана на заведенията

Зам.-кметът Стефан Стоянов: С 6-7 млн. лева би трябвало да бъде увеличена дотацията, с цел да сработи концепцията

Детските градини и ясли могат да бъдат безвъзмездни, само че единствено при изискването, в случай че страната компенсира таксите, които се събират от общините, и се финансират за прехрана на заведенията. Това е мнението на кмета на Пловдив Здравко Димитров във връзка на желанието на новото държавно управление заведенията да се употребяват гратис.

„ В частните детски градини месечните такси са сред 600 и 800 лв., в Пловдив от години не са променяни и са неведнъж по-ниски - 50 лв.. Нямаме нищо срещу, в случай че страната поеме по-голяма прехрана и възвърне на Общината приходите от таксите. Ние няма от кое място да вземем тези средства, още повече че всичко нараства. Доставчиците на питателните артикули също упорстват за нарастване на средствата от бюджета и с съображение, тъй като няма артикул, чиято цена да не е увеличена”, разяснява Здравко Димитров.

На същото мнение е и отрасловият заместник-кмет Стефан Стоянов. Той подсети, че страната и общините всяка година финансират големи суми в детските градини и ясли, тъй като издръжката на едно дете е в пъти по-голяма от таксата, която сега е 50 лв.. В Пловдив има 52 детски градини за 10 000 деца, като някои са с яслени групи, и 14 ясли за към 2500 деца.

През 2019 година от таксите бяха събрани 3,3 млн. лв., през 2020 година поради пандемията - близо 2,2 милиона. Три милиона лв. приблизително коства строителство на нова детска градина, от каквито има потребност Пловдив. В момента градската администрация построява няколко нови забавачки.

„ Държавата заплаща към две трети от издръжката, което е в размер на 11-12 млн. лева годишно, Общината дофинансира една трета. Третият източник са приходите от таксите, с които се покриват част от разноските за заплати, храна, ток, вода и всичко останало, належащо за действие на заведенията”, изясни Стефан Стоянов.

Зам.-кметът добави, че в случай че държавното управление в действителност реши детските заведения да бъдат безвъзмездни, би трябвало деликатно да види сметките и да компенсира общините, тъй като сумите не са дребни. Според него, с цел да се реализира желанието на държавното управление, държавната дотация от 11 млн. лв. би трябвало да се завиши с още 6,5-7 млн. лева, като се има поради, че разноските са поскъпнали, а след Нова година се подвига и минималната работна заплата.

Стефан Стоянов акцентира, че при заплащането на таксите са въведени обществени пакети и 40-50 % от родителите заплащат понижени такси, множеството от тях - на половина.
Свързани вести Новата власт се разбра: Безплатни детски градини, високи пенсии
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР