Кметът Стефан Радев посрещна в Общината извънредния и пълномощен посланик

...
Кметът Стефан Радев посрещна в Общината извънредния и пълномощен посланик
Коментари Харесай

Кметът на Сливен посрещна посланика на Иран в България

Кметът Стефан Радев посрещна в Общината изключителния и пълномощен дипломат на Иран в България Негово Превъзходителство Сейед Мохаммад Джавад Расули.

Иранският посланик организира поредност от регионални визити на български градове. „ Надявам се да се чувствате добре в нашия град и да усетите гостоприемството му. Народите ни са се радвали на положителни взаимоотношения още от времето на траките и Персийската империя и е наша обща отговорност, че сме съхранили тези топли връзки “, приветства гостите кметът Радев.

Тази година се навършват 125 години от определяне на дипломатическите връзки сред България и Иран, които ще бъдат празнувани и в двете страни, оповестиха от Общината.

В рамките на опознавателната среща иранският дипломат изрази положителните си усещания от пребиваването си в България като посланик, като акцентира, че хората тук са благи, сърдечни и гостоприемни.

Той изрази вяра, че културното съдействие сред двата народа ще се развива и задълбочи и би могло да сътвори причина за определяне на връзки и в други аспекти.

В тази връзка бе повдигната и тематиката за бъдещо побратимяване на Сливен с ирански град или област. От своя страна Стефан Радев насочи покана към гостите танцова група от Иран да вземе присъединяване в обичайния Международен детски фолклорен танцов фестивал „ Приятелство без граници “ , който се провежда от Община Сливен.

„ Убеден съм, че за феновете на фестивала ще съставлява интерес присъединяване на фолклорна група от Иран, която да показа персийските дух и просвета. Децата са най-хубавите посланици, най-бързо съкратяват границите и основават контакти “, уточни сливенският градоначалник.

В хода на диалога бе разисквана и опцията в Сливен да се проведат дни на иранското кино, представяйки на сливенските фенове разнородни и хитови заглавия от Близкия изток.

В края на диалога кметът подари на Негово Превъзходителство Сейед Мохаммад Джавад Расули имитация на златна маска от Сливенско, от интервала IV в. прочие Хр. Дипломатът от своя страна връчи на Стефан Радев ръчно изрисуван сувенир и насочи покана към домакините да посетят изложбената зала на Посолството на Иран в София, където да се срещнат от близко с персийската просвета и кулинария.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР