Кметът Стефан Радев и председателят на местния парламент в Сливен

...
Кметът Стефан Радев и председателят на местния парламент в Сливен
Коментари Харесай

Църквата „Свети Свети Кирил и Методий“ в село Блатец навърши 150 години

Кметът Стефан Радев и ръководителят на локалния парламент в Сливен Димитър Митев посетиха през днешния ден църквата „ Свети Свети Кирил и Методий “ в село Блатец.

Поводът бе храмовият празник на светата обител, който се празнува през днешния ден, в Деня на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий. Днес се навършват и 150 години от построяването на храма в селото. Гостите бяха посрещнати от отец Михаил Михалев, който служи в храма. Пред тях той показа историята на църквата от нейното изграждане, процеса по реституция и ежедневните провокации с нейното стопанисване и благоустрояване. Благодарение на дарени средства от благодетели от цялата страна и чужбина, храмът е изографисан наново от младите художници Мартин Маринов, който е с корени в селото и Адриан Аврамов.

„ Днес употребявам случая да благодаря на Община Сливен и Общинския съвет в лицето на кмета Стефан Радев и на ръководителя Димитър Митев, които са ни оказвали финансова поддръжка и откликват на потребностите ни. Вече век и половина това място е средище на православната религия и нематериалност, като посреща миряни от селото и покрайнините “, съобщи от името на църковното настоятелство при храма отец Михаил. Той благодари и на Сливенска митрополия, като добави, че идната цел е облагородяване на двора към църквата. За днешния двоен празник на църквата кметът Радев подари новото издание на цветния албум с настоящите църкви на територията на община Сливен. Председателят на Общинския съвет Митев подари икона на Свети Мина. Те пожелаха църквата да продължи своята духовна задача и да бъде място, където миряните да намират религия, вяра и разтуха.

Храмът е издигнат на доброволни начала през далечната 1872 година В построяването се включват майстори от Брациговската школа, а в изографисването – майстори от Дебърската иконописна школа. Стенописите в светата обител се отличават с това, че светците са в цялостен растеж и в действителни размери.

От 1948 година до 2007 година, църквата е без непрекъснат духовник. Отец Михаил Михалев, който служи там и до през днешния ден постъпва през 2007 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР