Кметът реформатор на Техеран Мохамад Али Наджафи подаде оставка днес

...
Кметът реформатор на Техеран Мохамад Али Наджафи подаде оставка днес
Коментари Харесай

Кметът реформатор на Техеран подаде оставка

Кметът модернизатор на Техеран Мохамад Али Наджафи подаде оставка през днешния ден на фона на спорна информация за аргументите, съобщи Франс прес.
Наджафи завоюва локалните избори през май 2017 година и прекъсна 14-годишното ръководство на консерваторите в иранската столица.

Наскоро той разгласява отчет, в който подлага на критика многочислени злоупотреби при ръководството на своя предходник.
Според иранската държавна телевизия оставката на Наджафи е била призната тази заран от градския съвет.

Много ирански медии оповестяват, че кметът е обяснил оставката си с неуточнени здравословни проблеми, като е споделил само, че се нуждае от съществено лекуване. Неговите съдружници обаче споделят, че той е бил подложен на напън.

Бившият кмет на Техеран отпреди двадесетина години Мортеза Алвири разгласи на видеозапис, оповестен в близкия до реформаторите информативен уебсайт "Хабаролайн ", че Наджафи наскоро е бил свикан "не доста общително " да се яви в прокуратурата измежду нощ.
"Чух, че е застрашен от арест ", сподели още Алвири.

В началото на март Наджафи беше в центъра на дискусия във връзка зрелище, изнесено в кметството от възпитаници, изпълнили обичаен танц.
Ислямският закон, който е в действие в Иран, не разрешава танците на публични места, а правосъдната власт, която е в ръцете на консерваторите, разгласи, че ще преследва по правосъден път уредниците на празника.

Иранският общоприет прокурор Мохамад Джафар Монтазери пое случая, а кметът на столицата подаде оставка няколко дни по-късно.
В неделя тя беше отхвърлена с гласоподаване от градския съвет, само че Наджафи още веднъж подаде оставка в понеделник.

Градският съвет назначи за краткотраен кмет един от заместниците на Наджафи - Самиола Хосейни Макарм.

Съюзниците на Наджафи, които се отнасят сериозно към намесата на политическата власт в правосъдната, попитаха за какво генералният прокурор е решил да се занимава с танцовия празник, а не с обвиняванията в корупция, отправени от кмета на Техеран против предходния ръководещ екип в кметството на столицата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР