Кметът на южния испански град Линеа де ла Консепсион каза

...
Кметът на южния испански град Линеа де ла Консепсион каза
Коментари Харесай

Разливът от гориво в Гибралтарския проток е стигнал до испанския бряг

Кметът на южния испански град Линеа де ла Консепсион сподели през днешния ден, че разливът от горивото, изтекло от отчасти потъналия товарен транспортен съд край Гибралтар, е достигнал до крайбрежието на Испания, съобщи АП, представена от Българска телеграфна агенция.

По думите на кмета Хуан Франко петното се е преместило към брега, тласкано от ветровете и морското течение.

Течът е от 178-метров транспортен съд, плаващ под флага на тихоокеанската страна Тувалу, претрупан със стомана, който в понеделник се сблъска в Гибралтарския пролив с танкер с полутечен природен газ. Танкерът претърпя незначителни вреди, нямаше потърпевши хора при случая.

По-рано през днешния ден гибралтарските управляващи оповестиха, че 80% от дизеловото гориво на корабокруширалия транспортен съд е отстранено от морската повърхнина, само че на борда му към момента има тежко гориво (мазут). По неофициални данни в резервоарите на заседналия в плитчина кораб е имало 250 тона дизел, 183 тона мазут и 27 тона смазочни материали.

Мазутът е евентуално по-опасен за замърсяване на околната среда и по-трудно се отстранява, което основава закани за морските жители и туризма в района.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР