Кметът на Враца Калин Каменов бе избран за председател на

...
Кметът на Враца Калин Каменов бе избран за председател на
Коментари Харесай

Кметът на Враца Калин Каменов оглави РСР, Златко Живков стана негов заместник

Кметът на Враца Калин Каменов бе определен за ръководител на Регионалния съвет за развиване (РСР) на Северозападния регион за обмисляне. Негов заместител ще бъде монтанският градоначалник Златко Живков, научи организация BulNews.
Промяната в управническата конструкция на съвета бе осъществена на първото съвещание на Регионалния съвет за развиване на Северозападен район за обмисляне след последните признати промени в Закона за районното развиване се организира през днешния ден под председателството на регионалния шеф Малина Николова.
Мандатът на определеното управление на РСР е 4 години, като се отстранява настоящият все още ротационен принцип. В хода на съвещанието, председателството на РСР беше поето от новоизбрания ръководител Калин Каменов. Бяха разисквани и признати Вътрешните правила за работата на РСР, определени представители на Регионалния съвет за развиване в Комитетите за наблюдаване на оперативните стратегии 2014 – 2020 и в Тематичните работни групи за подготовка на новите стратегии – 2021 – 2027 година
По време на онлайн съвещанието, регионалният шеф приветства членовете на Регионалния съвет и означи, че след промените на Закона за районно развиване и Правилника за неговото използване, функционалностите, пълномощията, отговорностите и съставът на районните препоръки се уголемяват, с цел да бъде реализирано уравновесено единение при планирането и реализирането на дейно икономическо, обществено, екологично и инфраструктурно развиване на регионите от Ниво 2.
„ Сътрудничеството, разговорът и положителната съгласуваност са определящи фактори за бъдещето на районното развиване, за избора на качествени интегрирани териториални вложения, учредени на ресурсите и капацитета, с които разполагаме “, подчертава Малина Николова. Тя благодари на екипа на министъра на районното развиване и благоустройството инж. Петя Аврамова и на заместник-министър Деница Николова за съответната и навременна смяна в нормативната уредба за районно развиване. С измененията се дават нови благоприятни условия за управническо оправомощаване на районните препоръки и привличането в тях на необятен кръг заинтригувани лица.
Заместник-министърът на районното развиване и началник на Управляващия орган на Оперативна програма „ Региони в напредък “ 2014-2020 година Деница Николова разяснява при откриването на първото съвещание значимата роля и цели, които стоят пред съвета.
„ Основните цели, които си слагаме са основаване на витални и стопански мощни и устойчиви райони, справяне с отрицателните демографски трендове, увеличение на икономическия напредък, както и поощряване на териториалното развиване по метод, по който да балансираме развиването на другите територии. От извънредно значение е преселекцията на капиталови планове, които ще се реализират посредством комбинирано европейско финансиране от другите оперативни стратегии с главната координираща функционалност на Министерството на районното развиване и благоустройството и водеща роля на Оперативна стратегия за развиване на районите “, посочи заместител –министърът.
Една от функционалностите на Регионалния съвет за развиване е обвързвана с сложни дейности по интегриран модел за взаимно партньорство и съдействие, освен на централната администрация и локалната власт, а и с привличането на неправителствения бранш, на икономическите оператори, както и дейното гражданско присъединяване при избирането на предпочитаните вложения. Структурираният нов модел за осъществяване на капиталовия развой на териториално равнище посредством така наречен интегрирани териториални вложения е преход към новия програмен интервал, в който ще се подчертава на съответни специфики на територията и основаването на предпоставки за партньорства, които да имат въздействие и отражение за икономическия напредък на районите.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР