Кметът на Велико Търново Даниел Панов проведе среща с жителите

...
Кметът на Велико Търново Даниел Панов проведе среща с жителите
Коментари Харесай

Даниел Панов се срещна с жителите на Ветринци

Кметът на Велико Търново Даниел Панов организира среща с жителите на село Ветринци , на която бяха разисквани проблемите и вероятностите за развиването на обитаемото място и селата от общината през идващите четири години. Във фокуса на вниманието бяха локалната черква „ Св. Димитър “, пътят до селото, улиците, наранени от поройните дъждове и градушки, електрозахранването и стопанисването на бившето учебно заведение. В полемиките взеха присъединяване кметският наместник Кольо Минков, инж. Пенчо Минчев от „ Енерго Про “ и жители на Ветринци.

По въпроса за главния ремонт на вековната черква „ Св. Димитър “ кметът Панов осведоми присъстващите, че планът за реорганизация и реституция на храма към този момент е подготвен след направена преправка. Той ще  бъде прегледан на идващото съвещание на Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне, след което се чака финансиране и поетапна реализация.
По думите на кмета, комисията е одобрила и план за рехабилитация на пътя до селото и няколко улици, развалени от пороищата и градушките напролет . Отсечката до махала Долно Ветринци ще бъде почистена от растителност. Край обновената детска площадка ще бъдат инсталирани нови пейки и химически хигиеничен възел по искане на локалните поданици.

По поставените проблеми с електрозахранването инж. Пенчо Минчев от „ Енерго Про “ изясни, че повредите ще бъдат лимитирани посредством монтаж на защитни уреди и просветляване на растителността до 20 септември .

Относно постройката на бившето учебно заведение Даниел Панов  посочи, че се водят диалози с министерството на образованието и науката за прекачване на собствеността на  община Велико Търново. „ След това, с европейски средства можем да изградим база за училищен лагери “ , съобщи упоритостите си кметът. Той поздрави доброволците, учредили публичен комитет за поддръжка на развиването на Ветринци.
...
Село Ветринци се намира на 18 км западно от общинския център Велико Търново, на 1 км от основния път София – Варна. Селото е ситуирано в долината на река Янтра, която оформя две махали – Горна и Долна. Те са свързани с асфалтов път и два моста - – каменен от ХIХ век и така наречен нов мост, издигнат през седемдесетте години на ХХ век. Землището на Ветринци се простира на повърхност от 19 542 кв. км със междинна надморска височина 348 м. Тук се намират естествената забележителност " Николински бунар ", вековни широколистни гори, живописният пролом на река Янтра с доста бързеи и вирове, богати на речен кефал. На 100 метра от новия мост речното течение е оформило пясъчна брегова линия и вир с дълбочина 1,5 – 2 м, подобаващи за летуване. На 1,29 км южно от Ветринци има средновековна цитадела от V – VII век, построена върху каменист рид, заобиколен от река Янтра. По своето местонахождение и непристъпните отвесни скатове на възвишението, крепостта прилича Царевец. Населението на селото непрестанно понижава – от 1 018 души през 1934 година на 238 души през 1985 година и 98 души през 2015 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР