Кметът на Варна трябва да предприеме необходимите действия, за да

...
Кметът на Варна трябва да предприеме необходимите действия, за да
Коментари Харесай

Решено: Обявяват обществена поръчка за вкопаване на фекалната тръба под дъното на Варненското езеро | Кметът ще иска поне 24 млн. лв. финансиране от държавата

Кметът на Варна би трябвало да предприеме нужните дейности, с цел да изиска от страната финансиране на вкопаването на тръбопровода за отпадъчни води в дъното на Варненското езеро.

Това взеха решение през днешния ден общинските съветници във Варна.

С решението си през днешния ден общинските съветниците дадоха и единодушие да бъде оповестена социална поръчка, с която да бъдат определени изпълнителите и контрол.

Малко над 24 млн. лева с Данък добавена стойност биха коствали дейностите, излиза наяве от извършените пазарни съвещания по тематиката.

Стойност на СМР - до 23,348 млн. лева с ДДС; строителен контрол - до 467 хиляди лева с ДДС; авторски контрол - до 250 хиляди лева с ДДС;

На дебатите преди гласуването стана ясно, че нормативното условие е да има две успоредни тръби, а не една. Бе повдигната тематиката, дали цялата процедура да не бъде извършена от страната, а не от община Варна. Също бе подложен и въпросът дали не е по-изгодно да се мисли за нова пречиствателна станция на южния бряг на езерото, в сравнение с да се вкопава тръбата, поради внезапното повишение цената на вкопаването на тръбата. Стана ясно обаче, че сходни планове са правени и няколко пъти във времето.

По времето на дебатите стана ясно още, че единственият метод страната да отпусне средствата, е тя да бъде изнудена. Причината е, че в незаровената тръба спъва плана по удълбочаването на езерото, което е на заключителен стадий.

Moreto.net напомня, три компании са подали планови оферти при пазарните съвещания. Най-високата оферта от 30,4 млн. лева без Данък добавена стойност е на " Транспортно строителство и възобновяване " ЕАД. Предложението на ДЗЗД Европейски Съюз БИЛД е на стойност 28,7 млн. лева без Данък добавена стойност. Най-ниска цена са дали от " Строителен и механически флот " - 19,5 млн. лева без Данък добавена стойност /23,4 млн. лева с ДДС/

На кмета се разпорежда задачата да предприеме нужните дейности по искане на съответната сума от Централния бюджет, от Министерството на районното развиване и благоустройството или от Министерството на превоза, или други.

Към месец юни 2023 година изпълнителят на предоставения от Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура “ план за планиране и удълбочаване на канали 1 и 2 на Пристанище Варна, е извършил съвсем всички драгажни действия, като в зоната на авариралия водопровод драгажът е изпълнен до оптимално вероятните механически и безвредни условия, само че за предотвратяване от повреда работата в сектора е спряна.

Докато не се извърши ремонт на тръбопровода за отпадни води на дъното на Варненското езеро, е налице справедлива неспособност за изцяло привършване и въвеждане в употреба на плана за удълбочаване на канали 1 и 2, се споделя в още едно от решенията, които утвърдиха общинските съветници от комисия Финанси и бюджет.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР