Кметът на Варна Иван Портних и председателят на Общинския съвет

...
Кметът на Варна Иван Портних и председателят на Общинския съвет
Коментари Харесай

Връчиха отличия на изявени варненци на празника на града

Кметът на Варна Иван Портних и ръководителят на Общинския съвет Тодор Балабанов връчиха оценките на изявени варненци на тържествена гала в Летния спектакъл. По традиция премиите се дават на празника на града - Свето Успение Богородично.

" Днес обичаният ни град е цялостен с усмивки, доста страсти и юношески дух, тъй като Варна чества. А Варна сме всички ние, които я носим в сърцата си. И така през днешния ден е празник, няма да приказвам за рецесиите, през които прекосяваме, нито за компликациите, които предстоят. Нека имаме сили, воля, религия и кураж да продължим да работим за нашия град, дружно да утвърждаваме престижа му като морски, културен и стопански център. Желая на всички здраве, благополучие, спокойни дни ", обърна се кметът към варненци и гостите на града.

Тази година наградата „ Почетен жител на Варна “ бе присъден на артиста Михаил Мутафов за забележителния му принос към театралното изкуство в града, за високото актьорското майсторство и открояващо се артистично наличие на сцената.

75-годишният артист работи в Драматичния спектакъл „ Стоян Бъчваров “ от 1975 година Досега е играл над 100 функции от българската и международната драматургия, има и над 40 участия в кинопродукции. Богатата му биография включва и редица награди, измежду които „ Варна “, „ Аскеер “, „ Златна роза “, „ Икар “ за чест и достолепие.

С почетен знак „ За заслуги към Варна ” - златен беше почетен Държавен куклен спектакъл - Варна във връзка 70-годишнината от основаването му и за заслуги към приобщаването на детската аудитория към театралното изкуство. Призът получи шефът на кукления спектакъл Вера Стойкова.

Същото отличие получи и Регионален ефирен център - Варна за принос в популяризирането и документирането на обществено-политическия, спортния и културния живот на Варна и по отношение на 50-годишнината му. Призът взе шефът на РТВЦ - Варна Мариета Бобева.

Златен почетен знак бе присъден и на Държавната опера-Варна по отношение на 75-годишния празник, за принос в развиването на оперното изкуство на града и за одобряването й като един от водещите оперни театри в България. На сцената оценката взе шефът на ТМПЦ Даниела Димова.

Със златни почетни знаци „ За заслуги към Варна “ бяха отличени още музикантът Марко Добрев, някогашен шеф на Варненската филхармония, с огромни заслуги към варненската музикална просвета от 70-те години до през днешния ден, както и варненският състезател Иван Иванов за приноса му към развиването на варненския и националния спорт.

Почетен знак с лента на кмета пък получи Райчо Маринов - индивидът, който през 1972 година откри при изкопни работи част от златното богатство от Варненския халколитен некропол и го даде на музейните служащи. Отличието се присъжда по предложение на кмета Иван Портних във връзка юбилейната 50 годишнина от откриването на най-старото обработено злато в света.

След формалната гала в Летния спектакъл бе извършен концерт с присъединяване на фолклорен отбор " Варна ", Поли Николова, Георги Шопов, Петя Буюклиева и Георги Христов.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР