Кметът на Варна Иван Портних е с повдигнато обвинение заради

...
Кметът на Варна Иван Портних е с повдигнато обвинение заради
Коментари Харесай

Варненският кмет Иван Портних е обвиняем

Кметът на Варна Иван Портних е с повдигнато обвиняване поради повредите с канализационната тръба под Варненското езеро, която провокира екокастрофа макар изхарчените 10 млн. лева европари. Разследването се води от Националната следствена работа. Скандалът с фекалния разлив гръмна през 2020 година, кагото стана ясно, че месеци по-рано е аварирала тръба на ВиК, на която е бил осъществяван ремонт по европейски план. Макар да са знаели за повредата, институциите са я прикрили поради идните локални избори през есента на 2019 година Съоръжението е построено по стратегия ИСПА и е на стойност близо 6,2 млн. евро с бенефициент община Варна и оператор " Водоснабдяване и канализация " ООД - Варна.
След сигнал на жители за вливащи се непосредствено и неконтролируемо в езерото нaд 20 000 куб. м oтпaдни води, които зaмърcявaт eзeрoтo, Окръжната прокуратура във Варна образува досъдебно произвеждане.
По-късно през вчерашния ден стана ясно, че депутатът от " Българска социалистическа партия за Блъгария " Борислав Гуцанов е подал сигнала против Портних, поради което градоначалникът е обвинен. По думите на Гуцанов една година общината е мълчала за това. Сигналът е бил изпратен и до Европейската прокуратура и персонално до Лаура Кьовеши. Трябваше да се смени властта, с цел да се стигне до тук, с цел да се разбере, че публичните поръчки, правени от ГЕРБ и в общините, и в страната, бяха безусловно непрозрачни, уверен е Гуцанов. Според него във Варна има и други проблеми, които би трябвало да бъдат разследвани от прокуратурата и КПКОНПИ.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР