Кметът на Варна Иван Портних е поискал 16 млн. лв.

...
Кметът на Варна Иван Портних е поискал 16 млн. лв.
Коментари Харесай

Кметът но Варна Иван Портних е поискал 16 млн. лв. за общинския дял в Пловдивския панаир

Кметът на Варна Иван Портних е изискал 16 млн. лева против акциите, които Варна има в сдружението " Международен панаир Пловдив ". Това сподели през днешния ден кметът на Пловдив Здравко Димитров по време на сесия на Общинския съвет в града. По-късно в телефонен диалог за " Дневник " той удостовери казаното като посочи, че диалогът се е състоял още през октомври т.г., когато Портних предложи на Общинския съвет във Варна да апортира общинските акции от панаира в компанията " Пълдин туринвест " на Георги Гергов.

" Това беше диалог сред мен и Иван Портних, сподели за " Дневник Здравко Димитров. По-късно се видяхме в София и той още веднъж повтори настояването си като посочи - такова е решението на нашите общински съветници, на 16 млн. са ги оценили и това е! ".

Според Димитров

сходно искане е недопустимо

за Общинския съвет в Пловдив и сходна договорка с Варна не се разисква.

Как Георги Гергов изиска помощ от Варна, с цел да откри цялостен надзор над Пловдивския панаир -.

Заседанието на Общински съвет - Пловдив през днешния ден стартира с декларация на съветниците от " Демократична България ", която беше прочетена от Веселина Александрова. Тя би във връзка повторния опит на варненския кмет Иван Портних да подложи на гласоподаване идния петък настояването на предприемача Георги Гергов, дяловете от " Международен панаир Пловдив ", които Варна има, да бъдат апортирани в друга негова компания - " Пълдин туринвест ".

Община Варна има 16 314 400 безналични акции " с номинална стойност 1 лев, представляващи 29% от капитала на " Международен панаир Пловдив " АД. Останалите акционери в компанията са страната посредством Министерството на стопанската система и " Пълдин туринвест " АД (дружество с 25% присъединяване на община Пловдив) ".

Ако апортът на варненските дялове от компанията, пожелан от Гергов, се случи, той на процедура ще усили въздействието си в панаира от 50.3% на 79.3%. А това ще му даде опция даже и при изискуемо квалифицирано болшинство да взема всички решения в компанията. В същото време

Пловдив ще загуби въздействието си

върху решенията в Общото заседание на акционерите на " Пълдин туринвест ".

С днешната си декларация съветниците от " Демократична България " в Пловдив приканиха Българска социалистическа партия За България и ГЕРБ сътрудниците си в съвета да беседват с партийните си сътрудници от във варненския Общински съвет и да изискат от тях да да гласоподават срещу решение за апортиране на варненския дял от Пловдивския панаир в " Пълдин туринвест ". Със същата декларация групата на Демократична България в Пловдив изиска от кмета на града Здравко Димитров " да отбрани ползите на пловдивчани и да организира среща с Иван Портних, на която да го прикани да отдръпна предлагането си ".

" Вече съм уведомил министъра на стопанската система Даниела Везиева за настояването на Иван Портних за 16 млн. лева и концепцията на Георги Гергов за апорт на акциите, които Варна има от " Международен панаир Пловдив " в Пълдин туринвест ", сподели отново през днешния ден за " Дневник " Здравко Димитров.

Според него администрацията му и Общинския съвет в Пловдив за в този момент не разискват

спешен вид за деяние

при положение, че Варна въпреки всичко реши да пристъпи към договорка с акциите си в Пловдивския си панаир. " Нека изчакаме да забележим какво ще се случиш в петък и тогава ще решим какво да вършим ", сподели Димитров.
Първият опит за прекачване на дружествените дялове бе изработен на 27 октомври т.г., само че предлагането на Портних за апорт на дружествените дялове бе оттеглено безусловно в 59-та минута след остро писмо на Даниела Везиева.

Какво гласеше писмото на Даниела Везиева -

Месец и половина по-късно същата концепция се появи като трета точка в дневния ред на съвещанието на Общинския съвет във Варна, планувано за петък - 10 декември.

Веднага след изявлението на Здравко Димитров през днешния ден " Дневник " изпрати до Пресцентъра на Община Варна въпроси за това,

дали Портних би удостоверил казаното от Здравко Димитров

за диалога им от декември? Втори въпрос се отнася до това, дали концепцията за продажба на общинския дял в " Международен панаир Пловдив " е била разисквана в Общинския съвет?

До привършване на работата по този текст отговори не бяха получени, а информация в протоколите от съвещанията на съвета до този миг демонстрира, че сходен въпрос не е бил обсъждан.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР