Кметът на Варна Благомир Коцев във Фейса:Трагедията със смъртта на

...
Кметът на Варна Благомир Коцев във Фейса:Трагедията със смъртта на
Коментари Харесай

Кметът посочи трагичен инцидент и обяви, че ще иска пристанище Варна да се върне към общината

Кметът на Варна Благомир Коцев във Фейса:

Трагедията със гибелта на Александър Ламбов във водите на пристанище Варна раздруса града и варненци. Изгубихме един млад живот в напълно предотвратим трагичен случай. Поднасям съболезнованията си на фамилията на Александър.

Темата за пристанищната зона на Варна е в полезрението ми от доста време и продължава да буди отвращение в мен.

Да, тя попада напълно под юрисдикцията на държавно дружество “Пристанищна инфраструктура ” и Министерство на превоза, само че пък от дълго време към този момент е станала част от градската среда на Варна. На нейната територия има десетки заведения, заведения за хранене, питейни заведения и нощни заведения, автомивка, лунапарк, голям паркинг. Скоро там ще отвори порти и огромен супермаркет.

Подобно застрояване с места за развлечение неизбежно води до огромно скупчване на хора, което Община Варна мъчно може да контролира. Не тъй като нямаме потенциал да го вършим, а тъй като не ние стопанисваме зоната.

Не мога да пропусна и сравнението с пристанищната зона на Бургас. Там на пространство, сравнимо с това във Варна, има едно нощно заведение и три ресторанта. В Бургас зоната също не е обезопасена от морето. Но шансът от трагични произшествия, като този с Александър, е най-малък. Защото заведенията за хранене и нощните заведения са три пъти по-малко.

Какво е решението, което можем да предложим на варненци? Очевидно е, че заради лимитираните пълномощия на общината, не можем просто да изгоним частните притежатели и с това да понижим риска от произшествия. Но можем да желаяме от София ръководство и надзор върху атракционната зона, с цел да можем ние, варненци, да решаваме по какъв начин да се стопанисва тя. За да я устроим тъй че да дава отговор освен на частния, а и на публичния интерес и градска среда. За да се погрижим за сигурността на хората. За да изградим зона с съвременен образ, яхтено пристанище, пространства за спорт и отдих.

Не сме съгласни общината да има отговорности за сигурността, а да няма право да ръководи територията.

Затова още идната седмица ще изпратя писмо до Министерство на превоза с искане пристанищната зона да бъде трансферирана за стопанисване на община Варна. Когато стане това, точно варненци, а не някой различен, ще имат опцията да я развиват както намерят за добре.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР