Кметът на Варна Благомир Коцев нареди на районните кметове да

...
Кметът на Варна Благомир Коцев нареди на районните кметове да
Коментари Харесай

Фирмите по сметопочистване и озеленяване си прехвърляли топката за чистенето след бурята във Варна

Кметът на Варна Благомир Коцев подреди на районните кметове да образуват екипи за огледи и да рапортуват за места, от които към момента не е разчистена събраната листна маса след бурята. Това стана по време на утринната оперативка в Община Варна.

Създайте нужната организация, чиновниците от районните кметства да създадат огледи и сигналите със фотоси да се изпращат на сметопочистващата компания и компаниите по озеленяване, които имат ангажимент с извозването, сподели още кметът.

По данни от районните кметове забавеното транспортиране на отпадъците се дължи на прехвърлянето на отговорности сред сметопочистващата компания и компаниите по озеленяването. Това касае най-много по-едрите клони, които се трансферират от зелените площи на уличните платна и назад и по този начин никой не поема ангажимент за тяхното транспортиране. Причината е, че според договорите все още, за събирането на клоните от уличните платна дава отговор сметопочистващата компания, а за клоните в зелените площи – компаниите по озеленяването.

Районните кметове предложиха да се основат взаимни групи от ангажираните компании, които да бъдат в подготвеност да дават наряди и през почивните дни, с цел да не се стига до стотиците сигнали и недоволства и на общината, и на жителите.

След бедствието от месец ноември на краткотрайната площадка под Аспаруховия мост са струпани над 100 кубически метра клони и едра дървесина, най-вече от регионите „ Приморски “ и „ Младост “. Теренът би трябвало да бъде разчистен в незабавен порядък поради съображения за сигурност, свързани със оборудването. Това рапортуваха на кмета от отдел „ Дейности по отбрана на популацията “ към Община Варна. Кметът Коцев разпореди да бъде основана организация със съдействието на общинското дружество „ Управление на планове и озеленяване “, което поддържа Морската градина и разполага с техника, само че с стеснен потенциал. Още в сряда на място ще бъде изпратена профилирана техника за сепарирането на клоните и листната маса от стволовете на дърветата, защото не може ресурсът незабавно да се освободи на 100 % за сметка на дейностите в Морската градина. Някои от повалените от урагана трупи доближават диаметър от над 50-60 см. Те първо би трябвало да се нарежат, по-късно да се маркират от горските експерти и да се извозят с лицензиран превоз, обясниха специалистите, като прибавиха, че за всяка от тези действия има строги правила по закон.

Кметът бе безапелационен, че този развой не би трябвало да стопира продължаващото след урагана почистване на Морската градина, където графикът по чистотата не е преустановяван, осъществя се и през почивните дни, само че би трябвало да се напредва по-бързо.

Кметът Коцев подреди да се направи инспекция и да се осъществят дейности по сигналите на жителите за неработещо улично осветяване както в кварталите и градската част, по този начин и по главната алея на Морската градина. По тематиката той беше осведомен, че аргументите за проблемите с осветлението са вредите при бурята, откраднати кабели или прекратено при поправки окабеляване, което не е възобновено и че съответните звена ще подхващат своевременни дейности.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР