Кметът на Варна Благомир Коцев е изготвил предложение до Общинския

...
Кметът на Варна Благомир Коцев е изготвил предложение до Общинския
Коментари Харесай

Варна също спира замърсяващите коли в центъра

Кметът на Варна Благомир Коцев е изготвил предложение до Общинския съвет в морския град по отношение на основаването на зона с ниски излъчвания на нездравословни субстанции в атмосферния въздух от транспорта на територията на Община Варна, предаде TheSite24.

В предлагането се показва, че с издадена Заповед от 11.04.2022 година на кмета на община Варна е образувана комисия от специалисти за разискване на нуждата от основаване и въвеждане на Зона с ниски излъчвания на нездравословни субстанции в атмосферния въздух от превоза и опциите за въвеждането ѝ.

Експертите са коментирали териториалния обсег, границите, времевата рамка и метода на надзор, както и опциите за използване на забрани и ограничавания за придвижване, и нахлуване в Зоната на избрани екологични групи моторни транспортни средства.

Обсъдено е правото за нахлуване на МПС в Зоната с ниски излъчвания на нездравословни субстанции на територията на Община Варна, да бъде съобразено с определената екологична група, в която попада съответното моторно транспортно средство.

В тази връзка Коцев предлага на Общински съвет – Варна да даде единодушие за следните неща:

1. Да се сътвори Зона с ниски излъчвания на нездравословни субстанции в атмосферния въздух от превоза на територията на Община Варна.



2. Границите на Зоната с ниски излъчвания на нездравословни субстанции от превоза на територията на Община Варна да бъдат обрисувани от:

кръстовището на ул. „ Цар Асен “ и бул. „ Цар Освободител “, по бул. „ Цар Освободител “ в посока Пристанище Варна-Изток; бул. „ Приморски “, пл. „ Славейков “, ул. „ Ал. Дякович “, бул. „ Христо Ботев “, бул, „ Съборни “, ул. „ Цар Асен “ до кръстовището с бул. „ Цар Освободител “.



3. Редът за прекосяване на коли по улици и/или булеварди, очертаващи Зоната с ниски излъчвания на нездравословни субстанции от превоза на територията на Община Варна да бъде следният:

– Преминаването по бул. „ Съборни “ и ул. „ Цар Асен “ – разрешено;

– Преминаването по ул. „ Ал. Дякович “ де пл. „ Славейков “ – разрешено;

– Преминаването по бул. „ Приморски “ до кръстовището с бул. „ Княз Борис I ” – неразрешено.



4. Зоната с ниски излъчвания на нездравословни субстанции от превоза да бъде с целогодишно деяние.

5. Екологичната група на колите, за които ще важат рестриктивните мерки, да бъде избрана от последния Годишен механически преглед за инспекция на техническата редовност на моторното транспортно средство, според Наредбата за периодическите прегледи за инспекция на техническата редовност на пътните транспортни средства.

6. Поетапното въвеждане на възбраната за прекосяване през Зоната с ниски излъчвания от транспорта на коли със съответните екологични групи е както следва:

Първа екологична група

за МПС с мотори с наложително възпламеняване на работната примес:

Втора екологична група

за МПС с мотори с наложително възпламеняване на работната примес

Трета екологична група

за МПС с мотори с наложително възпламеняване на работната примес:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР