Кметът на столицата на мексиканския щат Гереро беше убит шест

...
Кметът на столицата на мексиканския щат Гереро беше убит шест
Коментари Харесай

Хладнокръвно убийство: Мексикански кмет е обезглавен дни след като зае поста си

К метът на столицата на мексиканския щат Гереро беше погубен шест дни откакто зае поста си, съобщи испанската новинарска организация ЕФЕ.

Алехандро Аркос Каталан встъпи в служба като кмет на Чилпансинго на 30 септември.

„ Неговата загуба натъжи цялото общество в Гереро и ни извърши с отвращение “, съобщи губернаторът на Гереро Евелин Салгадо.

Щатският основен прокурор съобщи, че е формирано следствие за убийството и че на мястото на престъплението са пристигнали следователи и служители на реда.

Mayor beheaded in Mexico after six days in office
— VOZ (@Voz_US)
Свидетели оповестяват, че Аркос Каталан е открит обезглавен в транспортно средство на път, водещ към град Тикстла.

Властите оповестяват, че минути преди 17:00 часа локално време съседите оповестяват, че са разкрили човешка глава на покрива на транспортно средство. Полицията оповестява, че тялото на кмета е намерено на предната седалка.

Преди три дни новият държавен секретар на града Франсиско Тапия също беше погубен.

Алехандро Морено, ръководителят на Институционната революционна партия, в която е членувал кметът, изиска от Федералната прокуратура на Мексико транспарантно и неотложно следствие.

Mayor reportedly beheaded days after taking office in Mexico amid surge in cartel violence via
— ned kelly (@strikeforcekid)
„ Убиха нашия кмет на Чилпансинго Алехандро Аркос, а преди три дни и държавния секретар на същия град Франсиско Тапия. Те бяха на поста си по-малко от седмица. Млади и почтени чиновници, които се стремяха към напредъка на общността си “, съобщи Морено.

„ Нашите съболезнования и взаимност към техните фамилии. Предвид неуправляемата обстановка в Гереро, ние ще желаяме от Федералната прокуратура да поеме следствието и на двете убийства “, добави той.

След като пое поста, Аркос Каталан увери, че главният му ангажимент ще бъде да „ подсигурява мира и сигурността на общината “ и че ще реализира това „ благодарение на мексиканската войска “.

Престъпното принуждение в Гереро и в столицата му Чилпансинго се ускорява през последните години на фона на продължаващите разногласия сред проведените незаконни групировки за надзор на територия за трафик на дрога, изнудване и други закононарушения.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР