Кметът на столицата атакува свои опоненти.Отчетът ми днес ще бъде

...
Кметът на столицата атакува свои опоненти.Отчетът ми днес ще бъде
Коментари Харесай

Васил Терзиев към Хекимян и Георги Георгиев: Нито София, нито аз имаме нужда от съветите ви

Кметът на столицата нападна свои съперници.

Отчетът ми през днешния ден ще бъде последният за тази година и събира най-важната част от работата ми през последните работни и празнични дни на 2023. Това написа кметът на София Васил Терзиев във Facebook. 

Преди това обаче, желая да изразя уважението си за посветеността и неотклонното гонене на задачата от държавното управление и Народното събрание, което ни докара до този историческия миг - България става член на Шенген с унищожаване на контрола по вътрешните въздушни и морски граници през 2024 година, показа Терзиев, представен от novini.bg. 

Тези две седмици са белязани и с още две значими достижения на държавното управление и народните представители на ПП-ДБ, ГЕРБ, Движение за права и свободи. България влиза в 2024 година с признат държавен бюджет - нещо, което не се е случвало от три години. Промените в Конституцията на Република България са действителност. Вратата по пътя ни към същински правовата страна е необятно отворена, макар че сериозната работа следва. И имаме нов образец, че единодушието е допустимо и постижимо.
В София - общинският съвет е заледен някъде във времето и вести няма, написа още столичният кмет. 

Уважаеми господин Георгиев и господин Хекимян, нито София, нито аз имаме потребност от препоръките ви и безплодните ви разходки до Московска 33 един път седмично. София има потребност всички общински съветници да запретнете ръкави и дружно да си свършите работата. Решаваме наследени проблеми! Ще повторя, че всички - и ние, и тези, които са управлявали, и опозицията, който и в каквато роля да е, би трябвало да поемем своята отговорност пред софиянци в този момент, посочи Васил Терзиев. 

Междувременно екипът на общината и аз се справихме с голям брой огромни и дребни проблеми, направихме и няколко положителни каузи към Коледа. Всъщност това бяха две естествени седмици в Столичната община. Ето целия доклад: 

• Работим интензивно по подготовката на бюджета на София за 2024 година До средата на януари ще го представим за публично разискване.

• С приемането на държавния бюджет за 2024 година бяха утвърдени за финансиране 109 капиталови плана на обща стойност близо 100 млн. лв.. От тях близо 34 млн. лева ще бъдат вложени в северните региони на столицата. Работата по всички планове би трябвало да завърши най-късно до края на 2026 година

• Намерихме решение за изчезналите средства за ВиК инфраструктурата на София, дружно с Министерския съвет, не с общинския. Екипът ни обезпечи част от нужните средствата от над 10,2 млн. лева, а държавното управление утвърди над 32 млн. лева спомагателен трансфер. Така осигурихме довършването на плановете и осигурихме опция да аплайваме за нови и по този начин да продължим построяването на ВиК инфраструктурата на столицата.

• Подписах контракт за безплатно прекачване на държавен парцел в регион „ Връбница “ от близо 52 дка, което ще ни разреши да разтеглим гробищния парк „ Бакърена фабрика “.

• Обявихме война на нарушителите - било те източници на замърсяване на въздуха или паркирали по тротоарите. Столичният инспекторат единствено за един ден на 20 декември извърши 87 инспекции на обекти, евентуални източници на замърсяване на въздуха. Започнахме систематично да следим за погрешно паркирани коли и да разчистваме тротоарите - освен в центъра на столицата, само че и в кварталите - в съдействие с районните кметове.

• Освободихме площад " Св. Неделя " от паркиралите коли и го отворихме за всички софиянци - за непрекъснато. Следващата ни цел е цялостна реорганизация на площад " Св. Неделя ", ул. " Съборна " и пространството пред Съдебната палата. 

• От 23 декември придвижването на трамвай № 5, най-старата трамвайна линия в София, беше възобновено. Това стана допустимо с помощта на напъните на екипа на общината и макар недалновидното обмисляне и ръководство на плана по ремонта на трасето от предходните ръководещи. Разказът за какво и по какъв начин заслужава обособен пост. Сега се веселя, че успяхме да възстановим емблематичния трамвай № 5 тъкмо преди празничните дни. 

• В тези две седмици продължихме да украсяваме София -  1 100 метра нови светещи гирлянди и и 112 светещи празнични детайли. Каквито и рецензии да имате, ще са резонни. Това, което мога да обещая, е, че София ще наподобява друго по същото време на 2024 година

• След падналия сняг на 18 декември, с екипите на „ Аварийна помощ и предварителна защита “ помогнахме на общо 15 души, измежду които и четири фамилии с деца, татко с диабет и щерка му, които бедстваха на Витоша.

• След пожара в жилищна постройка в квартал „ Курило ”, гр. Нови Искър незабавно доставихме два фургона с ток и вода за хората, които останаха без заслон. Предложиме заслон и в центровете за краткотрайно настаняване, до момента в който се поправят вредите. Пострадалите отхвърлиха тази помощ, само че хотел наоколо е предложил поддръжка, която те са приели. Екипът на „ Аварийна помощ и предварителна защита “ отстрани рисковите остатъци по постройката и ще помогне със средства и със самия ремонт на покрива.

• Преди Коледа започнахме самодейност за обезпечаване на храна и топли питиета на бездомни хора до 31 декември в столичния храм “Св. Мъченица Параскева ”. Екипите на дирекция “Аварийна помощ и предварителна защита ” раздават на бездомните хора пакети с храна и питиета при нормалните си обходи.

• Започна осъществяването на план, който поддържа нуждаещи се хора в центровете за краткотрайно настаняване. Ще бъдат предоставяни пакети с храна за всички над 400 души, които са настанени в трите центъра в столицата. Освен топъл обяд, в спешните центрове ще бъдат доставяни и хранителни артикули за фамилии с дребни деца.

• В дните преди Коледа екипът ни обиколи пенсионерски клубове в цяла София, с цел да занесем дарове за празника. Благодаря на всички компании, хора и организации, които изпратиха коледни кошници с дарове, с които успяхме дружно да създадем празника на възрастните хора по-хубав.

• Дарих първата си заплата като кмет за обезпечаване на храна на дете с малнутриция. Ще даря и тази, и всяка последваща по този начин, както бях заречен.

• Срещам се с жители всяка седмица към този момент месец в приемната на кмета. Припомням телефона - 02 937 7582, с цел да можете да си извършите среща с мен и с всеки от екипа ни от заместник-кметове.

• За първи път като кмет на София свързах двама млади, лъчезарни хора Христиана и Аднан в фамилен съюз. Благодаря им, че споделиха с мен брачната си гала и им поисквам доста благополучие и обич.

• За свършек на тези две седмици, Симеоновският въжен превоз спря и не е ясно по кое време ще проработи. Екипи на Общинската полиция и “Аварийна помощ и предварителна защита ” към общината ще поемат организацията на придвижването и ще осигурим повече рейсове по основните трасета, с цел да може да компенсираме неналичието на въжен превоз през идващите седмици и до възобновяване на работата на лифта. След празниците ще продължа работата по този проблем.

Обещахме на софиянци, че до края на този мандат ще намерим решение с достъпността на Витоша и ще превърнем планината в парк за всички хора и всички сезони. Нещо, което ГЕРБ и сменящите им се “партньори ” не направиха даже и нерешителен опит да свършат за софиянци през всичките години на ръководство.

• И най-после за феновете на ледените спортове - на 2 януари 2024 година ледената пързалка в състезателен комплекс „ Възраждане “ ще работи от 10:00 ч. до 20:00 ч., а входът ще е свободен за деца и възпитаници. 

В броените часове до Нова Година ви поисквам 2024 да ни донесе здраве, обич, нови фантазии и силите и упорството да ги сбъдваме. Пожелавам си дружно с вас да създадем София един по-добър град за живеене. Без всеки един от вас и вашето интензивно присъединяване няма по какъв начин да успеем, завършва Васил Терзиев. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР