Кметът на столичния район Слатина Трайчо Трайков обеща: още днес

...
Кметът на столичния район Слатина Трайчо Трайков обеща: още днес
Коментари Харесай

Трайчо Трайков обяви демонтиране на МОЧА

Кметът на столичния регион " Слатина " Трайчо Трайков даде обещание: още през днешния ден задейства процедурата по премахването на Паметника на Съветската войска (ПСА) в сходство с взетото още през 90-те години на предишния век решение за това.

Трайков разгласи желанието си в профила си във фейсбук, като иронизира ръководещото болшинство в Столичния общински съвет (СОС), че се оправдавало за бездействието си по импортирания от " Демократична България " отчет, тъй като нямало областен кмет.

" В съвещанието на Столичния общински съвет (вчера), ръководещите от ГЕРБ/СДС/ВМРО оправдаха бездействието си по отчета на " Демократична България " за така наречен " Паметник на Съветската войска " с това, че нямали областен кмет, който да приложи решението от 1993 година!

Много добре, на следващия ден ще възложа започването на процедура по пренасяне на обекта, откакто внезапно се оказа, че целият СОС минус Българска социалистическа партия поддържа и чака такава стъпка ", показва по мотива кметът, определен от листата на " Демократична България " (ДБ).

на Демократична България бе импортиран още през 2020 година В него се показва, че Монумент на окупационната Червена войска (МОЧА), както е прочут монументът измежду искащите демонтирането му, няма статут на войнишки монумент и не е обект на интернационалните документи. Няма и статут на единична недвижима културна полезност. Припомня се направеното по поръчка на Столична община социологическо изследване през 2014 година, съгласно което стотици хиляди софиянци са изрично за разглобяване на ПСА и не желаят " Княжеската градина " да бъде доминирана от въпросния паметник. Предложението е той да бъде демонтиран и изместен върху държавен терен отвън централната градска част на град София.

" Българската държавна и общинска власт изразходват голям запас за охраняването на този паметник във тип на жива защита - авто и пеши патрули плюс периодически обходи от полицейски инспектори, както и непрекъснато видеонаблюдение ", акцентират още от Демократична България в подтекста на фактът, че МОЧА постоянно става обект на изложение на мнение от жители, разбирай - постоянно изрисуван.

Написаното преди две години в този отчет е използвано и безусловно през днешния ден. Както Клуб Z писа през вчерашния ден, поради съветската инвазия в Украйна от през вчерашния ден ПСА се пази от патрулки.

Иначе, през 1993 година СОС, доминиран от групата на Съюз на демократичните сили, взема решение за унищожаване на монумента. В този миг обаче опитите за осъществяване на решението остават напразни, макар многократните апели на политици от разнообразни цветове този монумент да бъде демонтиран и изместен в особено самостоятелен парк за знаци от времето на тоталитаризма. През годините всички кметове, в това число актуалната Йорданка Фандъкова, до момента са избягвали осъществяването на решението.

Неведнъж паметникът е бил боядисван или изрисуван от съперници на режима на Владимир Путин, което е водело до еднакъв сюжет - протестна нота от съветското посолство до Министерство на външните работи, писмо от Министерство на външните работи до Столичната община да охранява и почисти паметника, тъй като е на нейна територия.

Наскоро Руската федерация се опита да получи и безплатно ПСА и терена му.

Миналата година Европейският съд за правата на индивида в Страсбург обаче отсъди - в дело против България за осъждането на Асен Генов и Цветелина Сърбинова, боядисали различен монумент през 2013 година - че това е от законно практикуване на свободата на изложение. Присъдата опонира на това право, залегнало в член 10 от Конвенцията за правата на индивида.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР