Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова представи днес двете нови

...
Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова представи днес двете нови
Коментари Харесай

Столичният кмет Йорданка Фандъкова представи новите лица на „София – евростолица на спорта“

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова показа през днешния ден двете нови лица на „ София – европейска столица на спорта “. 16-годишната сноубордистка Андреа Коцинова и 15-годишният играч по тенис на маса Йоан Величков ще разпространяват самодейността през 2023 година, двамата са измежду най-прогресиращите ни млади гении, към този момент със съществени триумфи и на интернационалната сцена, очаквания за положително бъдеще на българския спорт.

16-годишната Андреа КОЦИНОВА се завърна с два медала - сребро и бронз, от олимпийския юношески европейски фестивал в Италия през януари т.г., а в последните 6 години завоюва шест оценки – три от тях златни, от младежките олимпийски фестивали на Българския олимпийски комитет. 15-годишният гений в тениса на маса Йоан Величков е с три бронза за международната купа, два пъти пети на планетата, като доближи 11-о място в международната класация в своята възраст м.г. Той е измежду най-перспективните гении в своя спорт, един от дребното с пробив в азиатската надмощие.

„ Благодаря на Андреа и Йоан, че с техния гений и известност увличат доста жители и най-много децата да спортуват. В лицето на двамата, младежите ще имат сериозен образец за доста труд, дисциплинираност и неизменност. Пожелавам им триумф в сноуборда и в тениса на маса като новите лица на самодейността. За нас е значимо сходни надарени български спортисти да бъдат образец както за деен метод на живот, по този начин и за предварителна защита против всички отрицателни феномени, които съпътстват развиването на младежите. Тази година разпространяваме заниманията с два от
най-интересните в последно време за младите спортове - сноуборд и тенис на маса, които концентрират голям интерес и са измежду обичаните на децата, “ съобщи по време на церемонията кметът Фандъкова.

„ София – европейска столица на спорта “ оказва помощ да влагаме както в организацията на спортни събития, по този начин и в спортната инфраструктура. За последните 7 години тя увлече стотици хиляди, за 2023 година в програмата са планувани 103 събития, а през идната година градът заслужи купата
„ международна столица на спорта “. Чрез самодейността подкрепяме с непосредствено финансиране спортните клубове, а признатите неотдавна нормативни уредби дадоха опция за скорошно възобновяване, създаване и поддръжка на спортната база. Екипът на фондацията е доста деен и това е метод да осигуряваме повече благоприятни условия за спорт и деен живот на софиянците и гостите на града,” сподели още Фандъкова,

Коцинова и Величков благодариха за оказаната чест и споделиха какво им следва в близко време. Двамата показаха очакванията си посредством персоналния образец да вдъхновят доста деца да бъдат дейни и да спортуват, тъй като спортът е здраве. В знак на признателност към Столична община Андреа връчи на кмета Фандъкова единия от двата спортни номера, с които завоюва медали на олимпийския юношески фестивал в Италия, а Калоян подари своя спортна ракета, с която се подреди пети на международното състезание в Тунис.

Двамата млади гении бяха поздравени по-късно и от ръководителя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който е и ръководител на Фондация „ София – европейска столица на спорта “. Георгиев посочи какъв брой е значим образецът на младите ни очаквания, които от през днешния ден се трансформират в лица на спорта в София.

На церемонията в кметството участваха още представителите на Фондация „ София – европейска столица на спорта “ - зам.-председателят Анатоли Илиев и изпълнителният шеф Дамян Диков. Сред гостите бяха и треньорите на спортистите – Виктор Жеков (баща на международната звезда в
бордъкроса Александра Жекова) и Деян Георгиев, родственици и близки. Анатоли Илиев разгласи, че " София - европейска столица на спорта " ще подкрепи с по 1500 лева младите гении Андреа и Йоан за закупуване на по този начин нужните им уреди за тренировки и на екипировка.

Същевременно ръководителят на Българската федерация по тенис на маса Стефан Китов връчи на Столична община признателен плакет по отношение на 90-годишнината на този спорт у нас. Китов акцентира голямото подпомагане, с което общинската администрация подкрепя развиването на тениса на маса, изключително измежду младите в София.

След церемонията в кметството през днешния ден последваха десетки изявленията, фотоси и селфита с надарените спортисти. През цялата година Андреа и Йоан ще бъдат част от събитията на „ София – евростолица на спорта “. На 23 април те ще са измежду многото известни персони, които ще поведат колоната на обичайното Велошествие „ София кара колело за по-чист въздух “ по маршрут от Народно заседание до Южния парк. След това през цялата година ще приветстват присъстващите, ще награждават призьорите и ще бъдат измежду участниците в десетките интензивности от програмата на самодейността.

Като лица на самодейност „ София – европейска столица на спорта “, Андреа и Йоан наследяват шест извънредно надарени и обаятелни български състезатели: Християна Тодорова (художествена гимнастика) 2018 година, Александра Фейгин (фигурно пързаляне) 2019 година, Йоана Илиева (фехтовка)
2020 година, Катрин Маноилова (шорттрек) 2021, Калоян Бинев (таекуондо) и Изабела Янкова (маутинбайк) 2022 година Всички те са измежду най-обичаните и следени като поведенчески модели от младите в България.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР