Кметът на софийския район Средец и бивш министър на икономиката

...
Кметът на софийския район Средец и бивш министър на икономиката
Коментари Харесай

Трайчо Трайков: Газът от Газпром би бил по-скъп от азерския

Кметът на софийския регион " Средец " и някогашен министър на стопанската система и енергетиката Трайчо Трайков съобщи, че обстановката с газа в цяла Европа е невиждана и изясни, че цената на съветския газ от " Газпром " в този момент би била по-неизгодна от тази на азерския газ , която се образува от цените на петрола, а те били постоянни и " рационални ". Той разяснява обстановката в българската енергетика в студиото на Българска национална телевизия.

Според него " Булгаргаз " няма по какъв начин да бъде на загуба, откакто постоянно продава газа с надценка над цената, на която го купува . Същевременно Трайков направи спогодба, че е допустимо да са сключвани неизгодни контракти, само че незабавно посочи, че не е осведомен за съществуването на такива контракти. Той акцентира, че познава ръководителя на КЕВР Иван Иванов и е податлив да му има вяра.

По въпроса за газовите доставки Трайчо Трайков съобщи, че обстановката на газовите пазари в Европа сега е невиждана и даде за образец газовите доставки по време на Студената война през предишния век, когато макар безпределно комплицираната интернационална конюнктура, Съветският съюз не си е разрешавал да употребява газа с политически цели . Бившият министър сподели, че сега " Газпром " е нерешителен търговски сътрудник и това е видно от обстановката в Европа.

Бившият енергиен министър не изключи бюрократични пречки пред газовата връзка, която би трябвало да доставя азерски газ, тъй като в този момент откакто връзката е издигната, топката е у държавните и локалните управляващи.

" Булгаргаз " чака отговор от Русия по сегашния контракт

Иван Топчийски: Втечнен газ по дълготраен контракт може да влезе след години
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР