Кметът на софийския район Красно село Росина Станиславова бе осъдена

...
Кметът на софийския район Красно село Росина Станиславова бе осъдена
Коментари Харесай

Кметът на район "Красно село" ще бъде отстранена за конфликт на интереси

Кметът на софийския регион " Красно село " Росина Станиславова бе наказана за спор на ползи. Върховният административен съд одобри, че тя е сключила контракт с щерка си по план " Патронажна грижа за възрастни и за лица с увреждания ". Решението на съда е дефинитивно и Станиславова, която бе издигната от " Демократична България ", би трябвало да бъде отстранена от поста кмет на третия по брой население регион в столицата - с близо 100 хиляди души. Тя няма да има право да заема обществена служба за период от една година.

от антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Случаят се разчу през януари 2021 година, когато ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев от ГЕРБ разгласи, че е получил сигнал по какъв начин районната администрация на " Красно село " си е раздала бонуси по този план.

Проектът " Патронажна грижа за възрастни и за лица с увреждания " се финансира по оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси " (ОПРЧР). Общият му бюджет е 5.2 млн. лв..
Първоначално Столичната община е трябвало сама да ръководи целия план, само че Станиславова решила да попита министерствата на финансите и на обществената политика, водещи по плана, дали регионите в София могат да работят по него. " Получихме одобрителен отговор, с което предизвикахме смяна в решението на общинския съвет и бяха включени региони в плана. Тогава стартира офанзивата против мен и този скърпен сигнал ", счита тя.
Най-много средства по jтози план е получил регион " Люлин " - 462 хиляди лв., след това е " Младост " - 392 хиляди лв. и " Красно село " с 365 хиляди лв.. Общо 10 региона в София са работили по този план.
" Казусът " Росина Станиславова " е за наставление, с цел да не дръзнат и други ", дефинира тя претекстът за офанзивата против нея.
" Аз дискусия персонално с госпожа Станиславова нямам. Тя има дискусия със закона и съдът откри това. И нямам желание да си затварям очите за злоупотреби с общински и европейски пари - това са парите на софиянци ", сподели през днешния ден на брифинг ръководителят на СОС Георгиев.

Станиславова: Беше пандемия, никой не искаше и назначих щерка си

На въпрос за какво е назначила щерка си, Станиславова изясни, че в първите месеци на пандемията от коронавирус никой не е желал да разнася топъл обяд на възрастните хора. Тя пуснала разгласи, че се набират сътрудници, " само че тогава страната беше затворена, имаше локдаун и не доближиха хора. Лично аз ходех с моите сътрудници при болните от коронавирус, тъй като не желаех да изложа на риск чиновниците си, тъй като имаше и инфектирани измежду 230-те души, на които трябваше да се носи обяд. Нямахме хора и се наложи да назнача моята щерка четири дни на 8 часа и четири дни на 4 часа. По ставката за сътрудници тя получи общо 284 лв. и 28 стотинки. Тя е студентка по медицина и може да кара кола и разнасяше топлата храна на възрастните ", съобщи Станиславова. Тя е уверена, че е спазила всички правила на плана и не е нарушила европейския правилник 61, който гласи, че спор на ползи има, когато се компрометира самия план, а в тази ситуация тя се стараела да го извърши. Смята, че не е нарушила и българския закон.

Районният кмет на " Красно село " е назначила щерка си на трудов контракт от 18 май до 10 юни 2020 година, е открила при инспекция КПКОНПИ. Станиславова през днешния ден разгласи, че би работила по същия метод, тъй като е станала кмет, с цел да оказва помощ на хората, а освен да подписва преписки и документи.

Тя бе санкционирана от КПКОНПИ с 15 000 лева, тъй като се е самоназначила за началник на същия план и е взела 9800 лв. за тази активност. По тази част от проблема се води друго дело, което още не е завършило.

" Очакваме от Демократична България да предложат кой от заместник-кметовете, назначени от техния областен кмет, да довърши мандата на кмета на Красно село ", прикани Георгиев на брифинга през днешния ден.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР