Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че днес ще събере

...
Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че днес ще събере
Коментари Харесай

Столичният кмет свиква Крисизния щаб заради падналия порой в София

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че през днешния ден ще събере Кризисния щаб, с цел да проучват обстановката в града след вчерашния мощен дъжд. Имаме справедлива опция да преценим къде са били почистени шахтите и къде не, и там, където работата не е свършена добре, ще предявя искания, заяви тя, представена от БГНЕС.

Столичният кмет организира инспекция на инспекция на почистването на сектор от Владайска река. Там тя изясни пред медиите, че ситуацията в града е възобновена в ранните часове на деня, а през вчерашния ден са получени над 1500 сигнала, огромна част от които към този момент са обработени.

„ От всички получени досега сигнали над 900 от тях са за наводнени публични и частни здания. От всички тези сигнали единствено 3 са за паднали дървета в реки. Към момента нямаме данни за съществени вреди по инфраструктурата “, изясни Фандъкова.

По-рано през днешния ден тя съобщи, че ситуацията в столицата е нормализирана, след вчерашния проливен дъжд, който се изсипа в града.

„ През цялата нощ екипите на аварийно-спасителното звено, както и пожарната продължиха да работят по премахване на следствията от мощния проливен дъжд. За доста малко време паднаха 50 л. кв./м. Това сътвори съществени проблеми във връзка с завирявания, както на подлези, по този начин и на улици и булеварди. Следят се равнищата на всички язовири и реки на територията на София непрекъснато.

Много са сигналите за наводнени здания. Екипи на пожарната най-вече реагират във връзка с сигналите за наводнени публични здания и не престават работа и все още, добави тя.

„ Метрото се движеше от самото начало по график. Не е спирало придвижване. В няколко метростанции имаше наводнение на обособени сектори, само че все още всичко е почистено, няма открити вреди. Като цяло няма съществени вреди по транспортната инфраструктура в целия град, като се изключи пътища и улици в планинските сектори, където се работи по премахване на наноси “, сподели още Фандъкова.

Вчера проливен дъжд заля София, наводни подлези и метростанции, както и улици, жилищни здания и къщи. В столицата комерсиалните центрове протекоха, а две спирки на метрото бяха застворени. В „ Красно село” и „ Младост” към 2000 клиента останаха без ток.

Бурята в София блокира за малко работата на колите за спешна помощ, както и една детска градина.



Комисията за енергийно и водно контролиране пък съобщи през днешния ден, че няма да вземе отношение и да глоби „ Софийска вода “ поради задръстените канализации.

След извършено съвещание на регулатора, ръководителят Иван Иванов уточни, че това, което ще вземат като отношение, е одобряването на бизнес проектите, които засягат задоволителни средства за възстановяване на канализационната мрежа на всички места в страната, освен за „ Софийска вода “.

„ Не желая да извинявам който и да е оператор, само че всеки ден виждаме в новините по света. Не може да се хвърля виновност на „ Софийска вода “. Докладваха ми, че за един час са паднали 50 литра на кв. метър. Трябва да си го представяме като бедствена обстановка. Такива случаи имаше и в Румъния, и в Сърбия, просто нека се случва по-рядко “, разяснява Иванов.

Въпреки бедствената обстановка, от КЕВР предлагат да се усъвършенства ВиК мрежата в столицата. „ Към днешна дата 1/3 от софиянци не употребяват канализационни услуги. Това е по отчетите на самата „ Софийска вода “, разясни Иванов.



Кодът за рисково време към този момент отпадна и все още няма данни за нови толкоз интензивни превалявания във вторник.

Предстоят валежи, съсредоточени над западните региони, само че те бързо ще се изместват от страната ни.

През идващите два дни антициклон ще избута облаците надалеч от Европа и у нас ще доминира слънчево време.

Още в петък обаче нов леден атмосферен фронт ще премине през централните елементи на континента и ще доближи до България.

Точно за уикенда температурите ще се намалят.



Порой заля София, наводнени са подлези и метростанции

Поройни дъждове в Дупница унищожиха цяла улица (ВИДЕО)

Поройният дъжд наводни и Западна България

Пороен дъжд и градушки наводниха Пловдив

Подробна 10-дневна прогноза за времето можете да намерите в Sinoptik.bg

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР